A kirúgott szegedi tévés ügyében keveredik a Mi Hazánk, az egyetem és még a Meseország mindenkié is

Legfontosabb

2023. szeptember 5. – 10:13

A kirúgott szegedi tévés ügyében keveredik a Mi Hazánk, az egyetem és még a Meseország mindenkié is
Tikvicki Dóra – Fotó: Bálint András / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

LMBTQ-vitát szervezett a szegedi Egyetem TV-nél tavaszig még főszerkesztőként tevékenykedő Tikvicki Dóra, de az egyik vendég, a Meseország mindenkié című mesekönyv társszerzője, Szűcs Edit azt kérte, ne jelenjen meg a műsor. A vita másik résztvevője, a Pesti Srácok-os Lukács Adorján által azonban egy részlet mégis kikerült a TikTokra, a történet végére pedig Tikvickit elbocsátották a szegedi egyetemisták gyakorlati műhelyéül is szolgáló, részben hallgatói önkormányzati forrásból működő televíziótól.

Tikvicki szerda esti búcsúposztjában azt írta, hogy Szűcs kérését továbbította a tévé ügyvezetőjének, aki azt mondta: ne tegyék ki a videót. Hiába döntöttek azonban így a tévénél, a vita másik résztvevője, a Pesti Srácokon rendszeresen publikáló Lukács Adorján elkérte a teljes felvételt, amiből meg is osztott egy részletet. Ebben Lukács azt állította, hogy a melegellenessé eltérített gyermekvédelmi törvényt sokan úgy kritizálják, hogy egy betűjét sem olvasták. A vitában aztán a Meseország mindenkié szerzője is elismerte, valóban nem olvasta és nem is ismeri a törvényt. A videót tízezrek látták, a Pesti Srácokon pedig cenzúrázott, letiltatott vitaként hozták le a sztorit.

„Homokba dugtam a fejem”

„A hivatalos indoklás az volt, hogy ez eljutott a Szegedi Tudományegyetem vezetőségéig, akik szerint így homofóbnak tűnik az Egyetem TV. Így annak vezetősége amellett döntött, hogy mivel én vagyok a homofóbia forrása, engem távolítanak el” – írta Tikvicki a posztban, amiben a történteket mesélte el. A műsorvezető szerint magyarázkodnia sem kell, hogy a homofóbia mennyire messze áll tőle. Tikvickiről tudható, hogy Kajdi Csaba országos turnéin sűrűn szerepel moderátorként, ezzel együtt viszont február óta a Mi Hazánkhoz kötődő, Magyar Jelen-es Nyílt Sisak nevű vitaműsort is vezeti. A szegedi műsorvezető azt írta: szerinte az egyetemi gondolkodáshoz is méltatlan az eset, csakhogy a tévéhez a Szegedi Tudományegyetemnek semmi köze. Ezt mind az egyetem, mind a tévé ügyvezetője külön hangsúlyozta megkeresésünkre.

Hogy tisztán láthassuk a történteket, felkerestük az érintetteket. A Meseország mindenkié egyik meséjét jegyző szerző esetében elsősorban arra voltunk kíváncsiak, miért tiltatta le a vitát. Szűcs Edit azt hitte, egy sima tévés beszélgetésre megy, arra nem számított, hogy vitázni fog. „Szinte csapdába csaltak. Mármint… miért eresztenének össze Lukács Adorjánnal egy teljesen felkészületlen embert, ha nem azért, hogy direkt lejárassák? Ez nem egy fair vita volt” – írta Szűcs megkeresésünkre. „Próbáltam helytállni a vitán, amennyire tudtam, de nem sok értelmét láttam, hiszen a másik fél egyáltalán nem volt nyitott az övétől eltérő véleményekre.” Szűcs ugyanakkor hangsúlyozta: szerinte ő nem tiltatta le a videót, mindössze kérte, hogy az ne jelenjen meg, majd

„homokba dugta a fejét”, mert arra nem számított, hogy tényleg nem fog.

Tikvicki elbocsátásáról azt írta, nem tudott róla eddig, de ledöbbentette.

Az egyetem tagad

Tikvicki szerint ugyanakkor tudták a szereplők, hogy kikkel fognak leülni és a meghívóban az szerepelt, beszélgetés vagy vita lesz. „A lehető legpontosabban ezt írtam: beszélgetés vagy vita, ez tőletek függ.” A műsorvezető megkeresésünkre azt írta: a tévé ügyvezetője arról tájékoztatta, hogy miatta a finanszírozás is veszélybe került az egyetem részéről.

Azt, hogy pontosan miért bocsátották el a műsorvezetőt, aki néhány hónappal ezelőttig éveken át főszerkesztő is volt, homály fedi. Bár Tikvicki szerint finanszírozási kapcsolat van a tévé és a Szegedi Tudományegyetem között, utóbbi sajtóosztálya megkeresésünkre még azt is cáfolta, hogy az intézménynek egyáltalán bármi köze lenne az Egyetem TV-hez.

„Az az SZTE-től teljesen függetlenül működik, így sem az SZTE-nek, sem a vezetésének semmilyen ráhatása nincs a TV működésére. Valótlan állítás az, hogy a műsorral kapcsolatos vita eljutott volna a Szegedi Tudományegyetem vezetéséhez”

– írták, leszögezve, hogy amennyiben az SZTE vezetésére hivatkozva távolították el Tikvickit, akkor az indoklásuk valótlan.

Elfelejtett szólni

Megkerestük Szentesi Sándort, az Egyetem TV ügyvezetőjét is, aki végül úgy döntött, ne jelenjen meg a vita. Szerinte érdemes leszögezni, hogy Tikvicki főszerkesztői megbízása valójában 2023 márciusában szűnt meg, mert

„elfelejtette közölni a kiadóval és a munkatársaival, hogy egy parlamenti párt, illetve az általuk fenntartott szerkesztőség munkatársa lett”,

utalva a Nyílt Sisak nevű műsorra, ami a Mi Hazánk Mozgalomhoz köthető Magyar Jelenen fut. Ekkor született meg az a döntés, hogy közéleti témájú anyagait az Egyetem TV nem közli, munkatársként egyéb tematika szerint viszont számítottak rá továbbra is, illetve eddig.

Az ügyvezető szerint a műsorvezető „ennek ellenére és után szervezte meg azt a vitát, ahol a kiadót olyan vád érhette volna, hogy nem véletlenül moderálatlan a vita, hanem éppen azért, mert Dórának egyéb elköteleződései is vannak”. Szentesi szerint a kiadó a vita megrendezéséről a sajtóból a vágatlan anyag egyik részletének publikálása révén értesült, ekkor szembesült a másik fél szakmai/etikai alapú fenntartásaival is, hetekkel a forgatást követően.

A szegedi egyetem levelével egybehangzóan Szentesi is azt írta, hogy a tévécsatorna és szerkesztősége független az intézmény vezetésétől. „Sem forrást, sem utasítást nem kértünk és nem kaptunk tőlük. Dóra homofóbiát kiáltó interpretációja fikció.” Szentesi szerint az Egyetem TV gyakorlati hely, ahol elsősorban hallgatói jogviszonyban lévő hallgatók állítanak elő tartalmat, őket a hallgatói önkormányzat eseti szakmai ösztöndíjban részesíti, amelynek összege alkalmanként 5–40 ezer forint, de ez a szerkesztőség teljes bevételének mindössze 15 százalékát teszi ki.

Az üggyel kapcsolatban csütörtökön délelőtt kerestük Lukács Adorjánt is. Őt arról kérdeztük, hogy miért tett ki egy részletet a videóból, amikor a vita meg sem jelent még, hogyan fogadta annak a hírét, hogy a vita végül nem jelenik meg, és mit gondol Tikvicki elbocsátásáról, cikkünk megjelenéséig azonban nem válaszolt levelünkre.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!