Több Jászai Mari- és Kossuth-díjas színész nem veszi át aranydiplomáját az SZFE-től

2023. szeptember 4. – 23:02

Másolás

Vágólapra másolva

Visszautasították Vámos László 1973-ban végzett színművész osztályának tagjai, hogy átvegyék az aranydiplomájukat a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől – tudta meg a 444.

Az aranydiplomás osztály tagjai között vannak Kútvölgyi Erzsébet és Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészek, akik a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai is, valamint Egri Márta Jászai Mari-díjas színésznő, Miklósy Judit színésznő, Varsa Mátyás színész, rendező és Vas-Zoltán Iván színész, rendező, dokumentumfilmes.

Az osztály a 2020-as modellváltás miatt nem veszi át az aranydiplomáját – derült ki a levelükből.

„Nem vehetünk át aranydiplomát azoknak a kezéből, akik megtagadták egykori tanáraink, és tanáraik sorát, Nádasdy Kálmántól Ascher Tamásig. Azt a szakmai nyitottságot és sokszínűséget, amit az átalakítás folyamatában az utolsó pillanatig védeni próbáltunk, és ami számunkra ma is mindennél fontosabb”

– írták. Az osztály tagjai nem vesznek részt az SZFE Uránia moziban tartott ünnepélyes évnyitóján sem.

A kormány 2020 nyarán mindenfajta párbeszéd nélkül döntött arról, hogy a 155 éves, addig állami Színház- és Filmművészeti Egyetem 2020 őszén alapítványi fenntartásba kerüljön. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója lett, az alapítványba az egyetem egyetlen jelöltet sem delegálhatott. A hallgatók jelentős része ezt az egyetemi szabadság elvesztésének élte meg, több mint 70 napig blokád alatt tartották az egyetem épületeit, és tüntetéseket szerveztek, míg a tanárok egy része sztrájkolt. A diákok végül a járványügyi intézkedések miatt feladták az egyetemfoglalást, majd többen otthagyták az intézményt, és megalapították a Freeszfe Egyesületet. Az ügyről itt olvashatják korábbi cikkeinket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!