Harminc távozó tanár nevét fújta fel a Momentum a Belügyminisztérium előtti járdára

2023. szeptember 4. – 07:16

Másolás

Vágólapra másolva

A Momentum Mozgalom politikusai hétfőn reggel 7-kor a Belügyminisztérium épülete előtt akcióztak, telefújták az aszfaltot távozó pedagógusok nevével. Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője azt mondta: harminc olyan pedagógus nevét fújták fel a járdára, akik elhagyták a pályát. A Belügyminisztérium bejáratához pedig azt írták: „Oktatás sírásói”, „Elüldöztétek a tanárainkat”. Az akció után a rendőrök igazoltatták a képviselőket, de atrocitás nem történt.

Tóth Endre szerint az infláció felfalta a pedagógusbéreket, és hiába volt apró korrigáció a fizetésekben, az már semmit sem ér, így a pedagógusok reálbére csökkent. Szerinte „kiábrándító és kétségbeejtő”, hogy nem lesz elég szakos pedagógus az iskolákban.

A nyári szünetben az oktatás miatt indult demonstrációk is szüneteltek, de azt már korábban lehetett tudni, hogy szeptembertől újra kezdődnek a másfél éve tartó tiltakozások. Az előző tanév végén a diákok, pedagógusok hangsúlyozták, hogy az ellenállást nem fogják abbahagyni, több hídfoglalást és országjárást ígértek. A kritikusok szerint a tiltakozásokra azért van szükség, mert a kormány tönkreteszi az oktatási rendszert azzal, hogy a pedagógusok keveset keresnek, csökken a szabadságuk, közben a munkaterheik nem enyhülnek. Legközelebb szeptember 15-én lesz tüntetés a Kossuth téren.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!