Fesztivált rendezett, és újraindulásán gondolkodik a 270 milliós csalással vádolt Joób Márton szegedi képviselő

2023. szeptember 4. – 04:59

Másolás

Vágólapra másolva

A 271 millió forintos csalással vádolt Joób Márton szegedi képviselő kisebb fesztivált rendezett a hétvégén a választókörzetében, és a politikus gondolkodik újraindulásán a 2024-es önkormányzati választásokon. Terveiről szeptemberben fog beszélni, és ha ismét ringbe száll egy szegedi közgyűlési képviselői helyért, azt biztosan függetlenként teszi majd – válaszolta kérdésünkre a politikus.

Az egykoron az MSZP színeiben, ma már függetlenként politizáló Joób Márton Újszeged egyik kertvárosi részét képviseli a szegedi közgyűlésben. A politikus a hétvégén „Újszegedi Vidám Napok” néven szervezett vurstlit választókörzetében pörgő-forgó extrémjátékokkal, dodzsemmel, üvöltő popslágerekkel és 990 forintos hotdoggal. Ez szerinte nem kampányrendezvény volt, válaszolta kérdésünkre, mivel tavaly is csinált ilyet, amikor nem közeledett egy választás sem.

Joób bírósági tárgyalása októberben folytatódik. A vád szerint ő és köre egy négy megyében működő bűnszervezetet hoztak létre, így próbálva piacon tartani a képviselő szórólapterjesztéssel és műsorújság kiadásával foglalkozó cégét, és eközben 271 millió forintos vagyoni hátrányt okozhattak a költségvetésnek.

A képviselőt majálisi hangulatban kérdeztük folyamatban lévő ügyéről, a következő önkormányzati választásról, és arról, milyen most a kapcsolata egykori szövetségesével, Botka László polgármesterrel.

„Amiért engem kizártak a frakcióból, azok az indokok teljesen abszurdak és nem valósak”

– mondta, amikor kizárásának körülményeiről kérdezzük, illetve arról a városi média által terjesztett feltételezésről, miszerint összejátszik a Fidesszel.

A Botka László-féle Összefogás Szegedért Egyesületből történt kizárásakor a polgármester és köre azt közölte, hogy Joób „a vádemelés óta önös érdekből, talán a Fidesszel kötött megállapodás vagy enyhébb büntetőítélet reményében, esetleg más anyagi haszon miatt a legnehezebb gazdasági és társadalmi válságban folyamatosan hazugságokkal próbálja meg lejáratni városunkat és a szegedi városvezetést”.

Joób Márton – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Joób Márton – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Joób és Botka korábban látványosan jó viszonyt ápoltak. Az újszegedi képviselő 2019-ben az Összefogás Szegedért színeiben indult és nyert is. Két nappal a választások előtt még együtt adtak át egy játszóteret az egyik választókörzet mellett.

A később a vádlottak padjára került képviselő azt mondta: Botka Lászlót tiszteli, elsősorban azért, amit elért, de szerinte a Szegedi Sport és Fürdők Kft. kapcsán – aminek vezetését Joóbra bíztak – nézeteltérés alakult ki köztük és elváltak útjaik. A képviselő szerint ez úgy nézett ki, hogy Botkáék rábízták a céget, de amikor az egyébként többszörös világbajnok képviselő szerette volna némileg megreformálni azt, már nem voltak ennyire nyitottak.

Joób szerint a polgármesternek meg kellene hallania azokat a hangokat, amiket a városban egyre többször lehet hallani, és amiket régen ő is közvetített felé. A hétvégi fesztiválra egyébként elmondása szerint mindenkit meghívott, „jobbról, balról, a polgármestert is”, de délután két óra magasságában még senki nem látogatott ki a rendezvényre a szegedi politikusok közül Joób szerint.

Szombaton estefelé az országos botrányairól ismertté vált Szabó Bálint bejelentkezett a helyszínről, elismerően beszélve „Marci” munkásságáról, annak ellenére, hogy korábban nemigen körvonalazódott közöttük bármilyen politikai kapcsolódás. Szintén érdekes mozzanat lehet, hogy Mihálffy Béla KDNP-s országgyűlési képviselő is ellátogatott a helyszínre vasárnap, és egy posztban meg is köszönte Joóbnak a szervezést.

Az Újszegedi Vidám Napok, ami nem kampányesemény Joób szerint – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Az Újszegedi Vidám Napok, ami nem kampányesemény Joób szerint – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A 2024-es önkormányzati választásokkal kapcsolatban Joób azt mondja: vannak hosszútávú tervei is, de szeptemberben fog csak valamikor beszélni ezekről, addig elmondása szerint még gondolkodik. Ha indulni fog a következő önkormányzati választásokon, akkor biztosan függetlenként teszi ezt, tette hozzá. Joób egyébként felkészült arra, hogy a kampányban – amennyiben az indulás mellett dönt – felhasználhatják majd ellene ügyét.

Az eljárásról azt mondja, alárendeli magát minden ellenőrzésnek, nem bújik ki semmi elől. „Meggyőződésem szerint karaktergyilkosság zajlik ellenem” – mondta a képviselő.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!