A szegedi Fidesz megfőzte a halászlét, és most egy lelkes, új vezetőt keres magának

2023. szeptember 3. – 16:50

A szegedi Fidesz megfőzte a halászlét, és most egy lelkes, új vezetőt keres magának
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Néhány nappal ezelőtt mondott le Bartók Csaba a Fidesz Csongrád-Csanád vármegyei 1-es országgyűlési választókerületi elnöki posztjáról és a párt szegedi alapszervezetének elnöki posztjáról. Elmondása szerint mérföldkőhöz érkezett életében, és olyan döntést kellett meghoznia, amivel egy közösség után a saját érdekeit szolgálhatja. A szegedi halászléfőző fesztiválon kérdeztük a párt helyi tagjait arról, hogy ki követheti Bartókot abban a városban, ahol 2002 óta nem tudott polgármestert adni.

Tűző napsütésben, a Tisza mindkét oldalán zajlik szeptember első napjaiban a halászléfőző fesztivál. Nemcsak a gasztronómia ünnepe ez, Szegeden a politikai uborkaszezon végét is jelenti, hiszen a legtöbb párt kivonul ilyenkor, hogy saját halászlevével kedveskedjen a szegedieknek.

Ahogy beérünk a helyszínre, egyből a fideszes sátor fogad, előtte hosszú sor kígyózik az ingyen halászléért és a hideg sörökért. Pártokhoz kilátogatók számában szombaton dél körül a Fidesszel csak az MSZP tudott vetekedni, de a nagyobbik kormánypárt mentségére szóljon, hogy ott lakodalmas élőzene is volt. A Momentumnál is tűzön volt már a bogrács, az LMP, a DK, a Mi Hazánk és a MEMO viszont sokkal visszafogottabban, aláírós pulttal és a szokásos pártlogóval ellátott lufi–toll–szatyor–labda-kínálattal készültek.

Jó katona vagyok

Az eseménynek különös aktualitást ad, hogy néhány napja jelentette be lemondását Bartók Csaba, aki a szegedi Fidesz-elnöke és a párt választókerületi elnöke is volt eddig. Bartók mindkét posztjáról távozik.

Bartók Csaba országos politikai pályafutása még 2018-ban kezdődött, ekkor lett először a Fidesz–KDNP országgyűlési képviselőjelöltje Csongrád megye egyes országgyűlési egyéni választókerületében. 2022-ben újrázott, de mint négy évvel korábban, ekkor is alulmaradt az MSZP-s Szabó Sándor ellenében. A szegedi Fidesz elnöki tisztségét 2018 óta töltötte be.

Hogy miért is hagyja ott vezető tisztségeit, arról üzenetben osztott meg néhány részletet még csütörtökön. „Vannak az embernek mérföldkövek az életében, amikor döntenie kell. Most nem a közösséget, hanem a magam szempontjait vettem figyelembe”, írta az okokat firtató kérdésünkre. Amikor a miniszterelnök reakciójáról kérdeztük, azt felelte: ezt leginkább maga Orbán Viktor tudná elmondani. A már csak egykori szegedi Fidesz-elnök ezentúl sporttal és vállalkozásaival fog foglalkozni, ahogy ő fogalmazott, „azzal, amiből eddig is megéltem és csináltam”.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Vele személyesen nem találkoztunk a rotyogó halászlék között, Német Ferenc újszegedi önkormányzati képviselő, akit viszont elkaptunk egy szóra a fideszes sátornál azt mondta: örül annak is, ha megy, meg annak is, ha jön Bartók, szerinte ők motiváltak és szeretnének többet dolgozni.

„Én jó katona vagyok, teszem a dolgomat, csapatban kell dolgoznunk”

– mondta, majd azzal folytatta, hogy elfogadták Bartók döntését, mert ha ő úgy érezte, hogy új vezető kell a csapat élére, aki lelkesebb és „jobban húz”, akkor érthető a lemondása.

Német Ferenc – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Német Ferenc – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

Az előző önkormányzati választásokhoz képest – amikor alig több mint három hónappal a választás előtt lépett csak elő a sokáig független, majd Fidesz-támogatott Nemesi Pál vállalkozó – szerinte felkészültebben vágnak bele a soron következőbe, mivel már megvannak a jelöltek és a koordinátorok, „egy teljes csapat van”.

Szerinte eddig a csapathoz keresték a vezetőt, most a vezetőt keresik a csapathoz,

de egységben van a szegedi Fidesz, vezető nélkül is szervezetten tudnak dolgozni, példának erre a halászléfőzést hozta fel, ami az elnöki lemondás után is gördülékenyen zajlik.

Lemondott, és kész

A szegedi Fidesz-frakció vezetője, Tápai Péter szerint „baromi egyszerű” a helyzet: Bartók Csaba lemondott, és kész. Ennél szerencsére azért többet is megtudtunk tőle arról, hogy mit gondol a vezető távozásáról. „Ez egy olyan szakasz, ami után adni kell teret a fiataloknak.” Szerinte Bartók nem elmenekült, csak picit hátrébb lépett, mivel hamarosan ráfordulnak a kampányra, és ő ebben már nem akart nagy intenzitással részt venni. Tápai az idősekkel teli sátor felé tekintve azt mondta, be lehet látni, hogy ez a kitelepülés már a kampány része.

Tápai Péter – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Tápai Péter – Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

A választási esélyekről úgy nyilatkozott, hogy sokkal jobban el kell érniük az embereket, mert Botka Lászlóék az elmúlt évtizedekben nagyon jók voltak ebben.

A tanulságokat levonták az előző választásból, de szerinte stratégia még nincsen. Ha tehetné, ő sokkal hamarabb kezdené a tervezést és a kampányt is. Tápai szerint a város egyáltalán nem jól működik: „látjuk a várost, huszonéve nem fejlődött semmi.”

Arra a kérdésünkre, hogy szerinte akkor mi lehet a huszonegyedik éve regnáló, szerinte „elsiklott” városvezetés titka, azt válaszolta a képviselő, hogy helyben a városvezetés megcsinálja azt, amit a Fidesz országosan: jól szervezik magukat a kis közösségekben.

Azt mondják, a Botkát nem lehet leváltani

A sorban várakozók közül két idősebb hölgy azt sem tudta, hogy kicsoda Bartók, de sok boldogságot és Isten áldását küldték neki. „Szétesik a Fidesz, vagy mi?” – kérdezett vissza egy idős férfi, és azzal folytatta, hogy ő nem is fideszes, csak vannak itt fideszes barátai. Szerinte bíznak az emberek Botka Lászlóban, ezért nehéz leváltani, de ő személyesen azt gondolja, hogy „az is jó, amit a Fidesz csinál, és az is amit az baloldal”.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex
Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder / Telex

„Mai fődíjunk egy ötvenkilós szemestakarmány, nagyon fog örülni neki a gazdája!” – ez a mondat már a város másik végében, a kiskundorozsmai kakasfőzőversenyen üdvözölt minket. Német Ferenc mondta még a Tisza túloldalán, hogy Mihálffy Béla itt van ma, választókerülete egyik legfontosabb helyszínén, ahol éveken át önkormányzati képviselő volt, egészen addig, amíg 2022-ben be nem került az Országgyűlésbe.

Mihálffy kétségkívül a Fidesz egyik legnépszerűbb karaktere a városban és környékén, tavaly 5 százalékkal verte a momentumos Mihálik Edvint, aki Botka László zöld tanácsnokaként is ismert Szegeden, ezért szerettünk volna vele is beszélni. Neve bizonyosan felmerült már 2024-es polgármesterjelöltként is, de hogy erre valójában mekkora esély van, arról egyelőre minden megkérdezett illetékes hallgat. Ősszel egy interjúban Mihálffy azt mondta lapunknak, nincsenek ilyen ambíciói.

Mihálffyt a Facebook-oldalára feltöltött fotó alapján próbáltuk megkeresni a rendezvényen, őt is szerettük volna megkérdezni ugyanis arról, hogyan látja a Fideszt jövőjét Szegeden, és esetleg elképzelhető-e, hogy ősz óta átgondolta politikai terveit. A helyszínen azonban kiderült, hogy Mihálffy már távozott, és kollégája, Ruzsa Roland önkormányzati képviselő szerint a halászléfesztiválon kell lennie, ahonnan épp jöttünk.

Bartók lemondásának napján írásban már kerestük a képviselőt ezekkel a kérdésekkel, de reméltük, hogy személyesen több választ kaphatunk, levélben ugyanis csak megismételte a történteket – Bartók lemondásának tényét, és hogy ki és hogyan választ majd helyette új embert –, konkrétabb véleményét azonban nem fejtette ki.

A szerző a Szegeder újságírója. A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésének keretében jelenik meg a Telexen is.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!