Pedagógiai asszisztensek tartanak órákat tanítók helyett egyre több iskolában

2023. szeptember 2. – 21:14

Másolás

Vágólapra másolva

Már minden ötödik magyar általános iskolában olyanok is végeznek pedagógiai munkát, akiknek nincs pedagógiai végzettségük, minden harmadikban pedig olyan pedagógus tart órát, aki nem a szakmájának megfelelő tárgyat tanít – mondta Totyik Tamás az RTL Híradónak.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint mindez az országos kompetenciamérés során derült ki az intézményvezetők nyilatkozatai alapján. Azt mondta, nem jogszerű, ha a pedagógiai asszisztensek tanítanak, mert a jogszabályok egyedül arra adnak lehetőséget, hogy edzői minősítésű személyek testnevelésórákat tartsanak.

A híradó megszólaltatta egy Külső-Pesti Tankerületi Központ fenntartása alá tartozó iskola egyik pedagógusát is, aki elmondta, hogy mivel az intézményben nem sikerült betölteni minden állást, pedagógiai asszisztensekkel pótolják őket. Tud olyan intézményről is, ahol a pedagógiai asszisztensek száma megközelíti a tanítókét. A hangja eltorzítását kérő nyilatkozó azt állította, iskolájában képzettség nélküli vagy éppen csak felsőoktatási tanulmányaikat megkezdők is tanítanak az alsó tagozaton.

A tankerület vezetője az RTL Híradónak azt nyilatkozta: a hozzájuk tartozó iskolákban kizárólag tanítók és tanárok tarthatnak órákat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!