Szekrényt, fogast, komódot keresnek a szülők egy iskola berendezéséhez – ön találkozott hasonló kérésekkel?

2023. szeptember 2. – 07:00

Szekrényt, fogast, komódot keresnek a szülők egy iskola berendezéséhez – ön találkozott hasonló kérésekkel?
Fotó: EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretnénk segítséget kérni egy iskolai osztály »berendezéséhez«. Szükségünk lenne cipősszekrényekre, fogasokra, polcos nagyszekrényekre, fiókos komódokra, illetve kallax típusú szekrényeket is nagyon boldogan fogadnánk. Valaki, aki épp szeretne megválni bármi ilyesmitől?”

– írta ki egy szülő az elsőre meghökkentőnek tűnő kérést egy Facebook-csoportban, amit direkt azért hoztak létre, hogy felajánlásokat gyűjtsenek az állami kézben lévő Szentistvántelepi Általános Iskolának. A poszt nagyon gyorsan elkezdett terjedni a Tumblren is.

A tanévkezdés beköszöntével ismét egyre többet hallani arról, hogy az iskoláknak nincs pénzük felújításra és eszközbeszerzésre, így a szülők oldják meg ezeket a feladatokat. Tavaly olvasóink a projektortól a zongorahangoláson át a pályakezdő tanárok lakhatásának megoldásáig rengeteg ilyen kérésről számoltak be.

Most pedig úgy tűnik, szintet lépett az iskolák felszereltségének hiányossága, mert a projektortól eljutottunk a komplett terembútorzatig.

„Én azt szeretném leírva látni, hogy augusztus 30 van, két nap múlva iskolakezdés. Felvettük a kapcsolatot XYZ-vel a tankerülettől az OGY (országgyűlési – a szerk.) képviselőn át az államtitkárig, mert nincsen ez meg az meg amaz a tanteremben (a wc-től a szekrényig semmi). Nem kaptunk választ, x ezer forint keret van erre. Ezért szeretnénk ilyen dolgokat kérni” – kommentelte valaki a Tumblren a fenti poszt alá. Egy másik szülő azt írta: a fiának az iskolájában ők adtak össze több millió forintot, amiből egy volt diák segítségével megjavították az iskolatető egy részét.

Megkerestük a Szentistvántelepi Általános Iskolát fenntartó Váci Tankerületi Központot, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a nyáron intézkedtek az iskolák működéséhez szükséges alapvető felszerelések beszerzéséről. „Egyeztettünk az iskolákkal, hogy mindenhol megfelelő mennyiségű és minőségű bútorzat álljon rendelkezésre. A Szentistvántelepi Általános Iskola vezetősége nem fordult bútor beszerzési igénnyel a Tankerületi Központhoz.” Így információik szerint az iskola jelenlegi bútorzata jó állapotú, nincs szükség több bútorra.

„A Szentistvántelepi Általános Iskolában és Tankerületi Központ által fenntartott minden intézményben rendben megkezdődött a tanítás”

– közölték.

Mikor tavaly cikket írtunk az iskolák furcsa kéréseiről, az derült ki: sokszor valójában nem az iskolák kérik direkt a segítséget, hanem maguk a szülők ajánlják fel, mert már nem bírják nézni a tragikus állapotokat. Visszatérő elem volt az is, hogy ha viszont kérnek pénzt az intézmények, azt úgy állítják be, mintha az összeg egy alapítványnak menne, amiből aztán ugyanúgy az iskola felújítását finanszírozzák, csak legális keretek között.

Az első kommentelő valószínűleg éppen erre a gyakorlatra célzott azzal, hogy tisztább lenne, ha az iskolák vezetése vagy az osztályfőnökök felvállalnák, hogy pontosan mire és miért kérnek pénzt. Az iskolák karbantartása a fenntartók, állami iskolák esetében a tankerületek feladata lenne, de jellemzően ezekre nincs elég forrás.

Mivel ezek egyedi esetek, de valószínűleg nem páratlanok, ha ön is tud olyan állami iskoláról, ahol nincs pénz felújításra, eszközbeszerzésre, és ezt a szülőkkel akarják megoldani vagy megfizettetni, kérjük, írja meg nekünk az ugyelet@telex.hu email címre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!