Az ismerős, hogy az iskola a szülőkkel oldaná meg a festést, a villanyszerelést vagy a klímatisztítást?

2022. szeptember 19. – 10:27

Másolás

Vágólapra másolva

Egyre többet lehet hallani arról, hogy az iskoláknak nincs pénzük felújításra és eszközök beszerzésére, így a szülőkkel akarják megoldani ezeket a feladatokat. Az iskolák karbantartása elvileg a fenntartók, állami iskolák esetében a tankerületek feladata lenne, de kevés a forrás erre. Nemrégen írtunk arról, hogy a megnövekedett rezsiárak miatt egy iskolában felmérték, mennyi pénzzel tudják támogatni a családok az intézményt. A Telexhez érkezett szülői beszámolók alapján az iskolák még ennél is extrémebb kérésekkel fordultak hozzájuk.

Egy budapesti gimnáziumban a szülőktől kért lista olyan dolgokkal kezdődik, mint tükör a mosdókba és csőgörény, esetleg festék. Ebben az iskolában a tankerület abban sem segített, hogy az elromlott technikai eszközöket elszállítsák. Így például használaton kívüli fénymásolókat és projektorokat kell kerülgetni az intézményben.

Egy másik iskolában faanyagot, fémanyagot, csavarhúzót, csavart, papírt és jóformán bármit szívesen fogadnak. Egy tanár a szülőknek azt mondta: „megkérjük mi a fenntartótól, de ki tudja, mikor válaszol, a tanév meg elindult”. A konkrét tárgyi kéréseken kívül van, ahol fizikai segítség is jól jönne a szülőktől, például parkettázáshoz vagy a termek kifestéséhez, esetleg klímatisztításhoz.

Egy budapesti iskolában nincsen délelőtt takarító, így egy anyuka azt vetette fel, hogy a gyerekek takarítsanak ki. Például etika vagy testnevelés órán, az „együttműködés” és a „mégiscsak az is testmozgás” jegyében.

Egy szülő arról írt, hogy az első szülői értekezleten felolvasták, miben kérnek segítséget: van-e kárpitos, aki meg tudja javítani a tanáriban a székeket. Van-e villanyszerelő, aki a kapcsolószekrényben bővítene valamit, van-e zongorahangoló, parkettás, üveges.

„Mind-mind tankerületi feladat lenne!!!”

– írta felháborodottan a szülő azok után, hogy a függönycsipeszeket és függönyt is ők vették az iskolába. Ő csak azt nem érti, miért van az hogy az egyik gyereke állami iskolája „csilli-villi, a másik putri”.

Egy másik intézményben a terem végében ajtó nélküli, rossz állapotban lévő szekrények vannak. Az ajtók a falnak vannak támasztva, mellette a felirat: „Ne szereljük fel?” Aztán kiderült, hogy nem lehet, mert az igazgató megtiltotta, mivel majd ezt a karbantartó csinálja meg, aki viszont nem ér rá március óta. A szülők két éve adtak már egy nyomtatót az osztálynak, azt viszont nem használják, mert időközben a tinta elfogyott belőle.

Mivel ezek egyedi esetek, de valószínűleg nem páratlanok, ha ön is tud olyan állami iskoláról, ahol nincs pénz felújításra, eszközbeszerzésre, és ezt a szülőkkel akarják megoldani vagy megfizettetni, írja meg nekünk az ugyelet@telex.hu email címre!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!