Már a ferihegyi reptér folyadékkorlátozásának eltörlése is feltűnt a horizonton

2023. szeptember 2. – 20:08

Másolás

Vágólapra másolva

Belátható időn belül a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is eltörölhetik a folyadékkorlátozást. A Budapest Airport már tesztelt olyan CT-berendezéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy az utasok nagyobb mennyiségű folyadékot vihessenek biztonságban a fedélzetre – értesült a 24.hu. A Budapest Airport tájékoztatása szerint az 1-es terminálon már két év múlva élesíthetik az új rendszert.

Fotó: Budapest Airport
Fotó: Budapest Airport

A közelmúltban több nemzetközi repülőtér, többek között a Milánó-Linatei, a Róma-Fiumicino és a London-City is bejelentette, hogy feloldják a fedélzeti csomagok folyadékjaira vonatkozó korlátozásokat. Az új CT-berendezések olyan speciális, robbanóanyag-felismerő rendszerek, amelyek szkennerei a legmagasabb szintű átvilágítási biztonságot nyújtják. A Róma-Fiumicino nemzetközi repülőtér CT-rendszere röntgenszkennerekkel készíti el a poggyászok számítógépes tomográfiáját, nagy felbontású 3D-s felvételeket készít, és észleli a potenciálisan veszélyes anyagokat.

A Budapest Airport a 24.hu-nak elmondta, jelenleg a Budapesten működő kézipoggyászokat átvilágító röntgenberendezései nem alkalmasak nagyobb mennyiségű folyadékok átvizsgálására. A 10×100 ml-es limittől akkor lehet majd eltérni, ha a repülőtér olyan kézipoggyász-ellenőrző CT-berendezéseket helyez üzembe, amelyek ennél nagyobb mennyiségű folyadékok hatékony vizsgálatát is lehetővé teszik.

A világ legtöbb repterén az utasok jelenleg is maximum 100 ml-es tartályban tarthatnak folyadékot vagy gélt, amiket átlátszó, visszazárható műanyag tasakokban kell elhelyezniük. A korlátozást 2006-ban, egy meghiúsított terrorcselekmény után vezették be globálisan – akkor a merénylők üdítős dobozokban akartak folyékony robbanóanyagot felcsempészni az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba és Kanadába tartó utasszállítókra.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!