Milliós a tandíj, mégis egyre több gyerek jár magániskolába

2023. szeptember 1. – 16:33

Másolás

Vágólapra másolva

Állami helyett egy alapítványi iskolába íratták be gyereküket szülei, döntésüket elsősorban a túlzsúfolt, magas létszámú osztályokkal és a tanárhiánnyal indokolták. Hiába a sokszor milliós tandíj, a magániskolák egyre nagyobb túljelentkezésről számolnak be: van, ahol 12-szer többen jelentkeztek, mint ahány hely volt az induló osztályban.

De miért választják egyre többen a magánfenntartású oktatási intézményeket az állami helyett? Miben különböznek? A Deutsche Welle az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban és a Budapest Schoolban forgatott.

A Gyömrői Fekete István Általános Iskolában tavasszal több helyen hullott a vakolat, beázott a tető, és penészesek voltak a falak, ezért a szülők a Monori Tankerületi Központ előtt demonstráltak májusban.

2018-ban a szülők összefogtak, és saját költségükön megjavították az épületben, amit tudtak. Nem sokkal később azt mondták nekik, hogy új iskolát kapnak, amihez el is kezdődött egy konténeriskola építése, hogy a felújítás alatt a diákoknak legyen hova bejárniuk. De 2022-ben a kormány forráshiányra hivatkozva ezt a projektet elkaszálta. Hauser Antal, a Gyömrői Önkormányzat kommunikációs vezetője augusztusban azt mondta:

,,Azokat a feladatokat, amiket az önkormányzat egy háromoldalú megállapodásban vállalt, azokat teljesítettük. Az egy másik kérdés, hogy a konténeriskola nem készült el, az egy másik kérdés, hogy a Fekete István általános iskola bontása nem kezdődött meg, sőt, ahogy mi tudjuk, új terveket kell készíteni, hiszen nincs meg a megfelelő anyagi forrás arra, hogy az eredeti tervek megvalósuljanak.”

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!