Kemenesi Gábor: Nincs rá bizonyíték, hogy a tigrisszúnyog terjesztené nálunk a nyugat-nílusi lázat

2023. augusztus 29. – 16:09

Másolás

Vágólapra másolva

Semmi bizonyíték nincs arra, hogy a tigrisszúnyog ténylegesen terjesztené Magyarországon a nyugat-nílusi vírust – mondta a Qubitnek Kemenesi Gábor virológus. Kemenesi szerint nem igaz, hogy a tigrisszúnyog és a vírus jelenléte az országban automatikusan azt jelentené, hogy a tigrisszúnyog aktívan terjeszti is a vírust. Ehhez több más tényezőre is szükség lenne, ám ezek Magyarországon egyelőre nem állnak fenn.

Múlt héten derült ki, hogy nem adhatnak vért két budapesti kerület és Szeged lakosai, ha megcsípte őket a tigrisszúnyog, pontosabban „a megjelölt területeken életvitelszerűen élő személyek, és azok, akik ezeken a területeken 24 egybefüggő óránál hosszabb ideig tartózkodtak, és tigrisszúnyog-csípést tapasztaltak”.

Kurucz Kornélia ökológus túlzásnak érzi, hogy a véradást ezeken a területeken a tigrisszúnyog előfordulása miatt korlátozták, mert a tigrisszúnyog már szinte az egész országban előfordul.

„Nem kimondottan a tigrisszúnyog miatt kellene aggódni, hanem azt kellene megnézni, hogy a nyugat-nílusi vírus hol van jelen az országban, mert nem lesz minden tigrisszúnyog nyugat-nílusi vírushordozó”

– mondta az ökológus a lapnak. Kurucz szerint a mostani korlátozás hátterében az állhat, hogy egyes dél- és nyugat-európai országokban a tigrisszúnyoghoz köthető egy-egy járvány, az európai szúnyogokkal foglalkozó szakemberek is inkább a tigrisszúnyogok által okozott problémákra koncentrálnak, ám nálunk még nem ez okozza a fő problémát.

Áprilisi jelentésük szerint az Ökológiai Kutatóközpont munkatársainak az általuk vizsgált inváziós szúnyogfajokban nem sikerült kimutatniuk a nyugat-nílusi vírus jelenlétét, és arra csak őshonos szúnyogfajokban – például a dalos szúnyog néhány egyedében – bukkantak rá.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!