Nem adhatnak vért két budapesti kerület és Szeged lakosai, ha megcsípte őket a tigrisszúnyog

2023. augusztus 27. – 07:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Tartózkodott-e az elmúlt időszakban egy napnál hosszabb ideig a XVI. kerületben?”

– ilyen kérdéssel is találkozhat az, aki véradásra megy mostanában, derül ki az RTL riportjából. Az RTL-nek egy 16. kerületi férfi nyilatkozott, akinek véradáson a fentebbi kérdést tették fel: de nincs ezzel egyedül, két fővárosi kerületben, a XVI. és a XXII. kerüeltekben több mint egy hete véradási tilalom van tigrisszúnyogok miatt – Szegeden már két hete.

A két kerületben, illetve Szegeden előfordulhat tigrisszúnyog, amely a nyugat-nílusi vírust terjeszti. A Vérellátó Szolgálat közölte, hogy emiatt nem adhat vért olyan, aki a két kerületben, vagy Szegeden él. A szolgálat szerint ha valaki egy napnál többet volt ezeken a részeken, 30 napig nem adhat vért.

Frissítés 16.30-kor: Az ügyben megkerestük a Vérellátó Szolgálatot, akik válaszlevelükben azt is pontosították, hogy milyen esetben zárhatnak ki valakit a véradásból: "Jelen pillanatban

a megjelölt területeken életvitel szerűen élő személyek, és azok, akik ezeken a területeken 24 egybefüggő óránál hosszabb ideig tartózkodtak, abban az esetben nem adhatnak vért 30 napig, ha tigrisszúnyog-csípést tapasztaltak. Tehát a két tényező (területi érintettség plusz szúnyogcsípés) együtt állása esetén történik kizárás."

Így az érintett területek lakosai nincsenek automatikusan kizárva."

A nyugat-nílusi láz évek óta jelen van Magyarországon, az RTL-nek nyilatkozó biológus, Kurucz Kornélia szerint a tiltás azért van, hogy a kórokozót ne adja tovább a véradó. A láz ugyanis augusztus végén-szeptember elején terjed a legjobban. A közönséges szúnyog is képes terjeszteni a lázat, a tigrisszúnyognál egyszerűen csak nagyobb a kockázat, de a csípés önmagában még nem kockázatos, csak az, ha az állat a vírust is hordozza.

Idén nyáron írtunk arról, hogy egyre jobban terjed az ázsiai tigrisszúnyog, az EU járványügyi központja szerint csak néhány magyar régióban nincs tigrisszúnyog. A szomszédban, Horvátországban már génmódosított szúnyogokkal küzdenek ellene.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!