Több pénzt adott NER-es cégeknek a Szerencsejáték Zrt. négy év alatt, mint lottó ötösökre

2023. augusztus 29. – 14:04

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év alatt összesen 1012 szerződést kötött a Szerencsejáték Zrt. összesen 123 milliárd forint értékben, és ennek 56 százaléka kormányközeli cégeknél kötött ki. Ez azt jelenti, hogy az állami tulajdonú cég többet költött erre, mint a lottó ötösökre, ugyanis azokra ugyanebben az időszakban 33,4 milliárd forintot fizettek ki összesen. 22 darab volt belőlük.

A g7.hu azt írja, hogy éves átlagban 18 milliárd forintnyi megbízást osztott ki a vállalat a NER-es cégeknek, ami még ebben a világban is jelentős tételnek számít. Az összkép alapján úgy tűnik, hogy 2021 óta látszólag csökken a NER-es cégeknek jutó megbízások összege és ezek aránya az összes beszerzésen belül, csakhogy ez megtévesztő lehet, írják, mert a kimutatásban a megkötés éve látszik leginkább, ám a megbízások és a kifizetések még több évig is eltarthatnak. Egy másik grafikonjukon inkább az látszik, hogy valószínűleg nemhogy csökken, hanem inkább nő a NER-es szerződések száma az összesen belül.

A lap szerint míg 2020 első félévében a vélelmezhető kifizetések 29 százaléka ment NER-céghez, 2023 első felében már 69 százalék. A legtöbbet a NER kedvenc médiavállalkozója, Balásy Gyula New Land és Lounge Design cégei vezetik. A szerződést még 2021-ben kötötték 35 milliárd forint értékben, és egészen 2024 decemberéig érvényben is van. Átlagolva ez évi kb. 9 milliárd forintos szerződést jelent, ami jelentős a hazai médiapiacon: a teljes hazai reklámpiaci médiaköltés 2022-ben a Magyar Reklámszövetség adatai szerint 316 milliárd forint volt.

A második helyen egy szerencsejátékokhoz technikai és szakmai tudást biztosító amerikai cég áll, a Scientific Games. Ők négy év alatt 26 milliárd forintot kaptak. Harmadik helyen ismét egy NER-közeli cég, a Jászai Gellért-féle 4iG áll: a Szerencsejáték Zrt. informatikai beszerzésekre összesen 8,5 milliárd forintnyi szerződést kötött velük, de kapott megbízást Pintér Sándor belügyminiszter egykori cége, a Civil Biztonsági Szolgálat is.

A Szerencsejáték Zrt.-től nehezen tudta csak beszerezni az adatokat, írja a lap, mert 2023 tavaszán csak 2022 áprilisáig voltak a szerződések feltöltve a honlapra. Egy áprilisi közérdekű adatkérés után végül a NAIH-hoz kellett fordulniuk, így végül augusztusban tették ki oldalukra a kötelező közzéteendő adatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!