Karácsony ukrán atlétákat fogadott Ukrajna 32. születésnapján

2023. augusztus 24. – 14:42

Karácsony ukrán atlétákat fogadott Ukrajna 32. születésnapján
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Ukrán atlétákat fogadott csütörtökön a budapesti városházán Karácsony Gergely főpolgármester és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke. Mindkét tisztviselő kiemelte, hogy az éppen zajló háborúban Ukrajnát támogatják, és hisznek a sport összekötő erejében.

Az eseményen az atlétikai vébén részt vevő ukrán atléták, valamint ukrán szurkolók, és Magyarországon tartózkodó ukrán menekültek vettek részt. A találkozó apropója Ukrajna függetlenségének augusztus 24-i évfordulója, és Budapest 150. születésnapja.

A rendezvényen először Sebastian Coe szólalt fel. Ő megemlítette, hogy az idei világbajnokságon kisebb az ukrán delegáció, mint lenni szokott, és pontosan tudja, hogy ennek a háború az oka. Arról is beszélt, hogy a nemzetközi szövetség atlétikai eszközökkel támogatja az ukrán versenyzőket, hogy az ország elpusztított sportinfrastruktúrájával együtt is sikeresen tudjanak felkészülni a versenyekre. Szerinte

nagyon fontos az az üzenet, amit az ukrán sportolók az atlétikai pályákon elért teljesítményükkel az otthon maradottaknak és az egész világnak küldenek: azt, hogy küzdeni tudnak.

Másodikként Karácsony Gergely főpolgármester szólalt fel. Ő beszédét azzal kezdte, hogy elmesélte az ukránoknak a ma 102 éves Keleti Ágnes történetét, aki a Holokauszt-túlélőként lett ötszörös olimpiai bajnok és mára a legidősebb élő olimpikon. Karácsony szerint az ő példája megmutatja, hogy a sport nem fizikai teljesítmény, hanem világlátás.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

A főpolgármester arról is mesélt, hogy Kijevben és Bucsában járva megtapasztalta a háború borzalmait. Szerinte ebből tanulva Budapest nem téveszti össze az áldozatot az agresszorral és Ukrajnát támogatja, nem Oroszországot. Az ő értelmezésében az ukrán sportolók most nem a lövészárokban, hanem a rekortánon küzdenek meg hazájukért.

Harmadikként Balog István, Ukrajna ideiglenes budapesti ügyvivője szólalt fel. Ő a sportdiplomácia égető kérdéséről is beszélt, arról, hogy ki kell-e zárni az orosz sportolókat a nemzetközi versenyekből. Feltette a kérdést, hogy a háborúért csak a katonák és a politikusok felelnek-e, vagy azok is, akik némán támogatják a rendszert. Szerinte a sportnak nagyon fontos szerepe van az orosz propagandában, ezért az orosz sportolók különösen sokat tesznek a rendszer legitimációjáért.

Utána Hartyányi Jaroszlava, a budapesti ukrán nemzetiségi önkormányzat elnöke szólalt fel. Szerinte az ukránok ma épp úgy a szabadságukért harcolnak, mint a magyarok 1848-ban és 1956-ban. Megköszönte mindenkinek, aki Ukrajnát támogatja, különösen Karácsony Gergelynek. Ő szerinte sokat tett az ide érkező ukrán menekültekért, különösen a bucsai gyerekekért.

A rendezvény végén ukrán dalokat adtak elő, majd állófogadás következett.

Az orosz–ukrán háborúról szóló friss híreinket itt olvashatja.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!