Vízgazdálkodásban is stratégiai megállapodást kötött Magyarország és Katar

2023. augusztus 21. – 16:04

Vízgazdálkodásban is stratégiai megállapodást kötött Magyarország és Katar
Orbán Viktor és Tamím bin Hamad ál-Száni katari emír – Fotó: Orbán Viktor / Facebook

Másolás

Vágólapra másolva

Megállapodás született a kapcsolatok stratégiai együttműködési szintre emeléséről Magyarország és Katar között – jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter. A legfontosabb területek, ahol megállapodtak: vízgazdálkodás, mezőgazdaság és energetika.

Szijjártó szerint ezzel gyakorlatilag a „jelenkor legfontosabb kihívásaira” keresik közösen a választ Katarral. Szóba került, hogy jelenleg Katar a világ első számú LNG-exportőre, és bár a kapacitásai jelenleg le vannak kötve, 2027-től egy politikai megállapodás alapján hazánk ellátásába is bevonható lesz a közel-keleti országból származó cseppfolyósított földgáz. A vízgazdálkodási és mezőgazdasági megállapodás részleteire nem tért ki Szijjártó.

A külügyminiszter odaszúrt a „nemzetközi liberális mainstreamnek” is, amitől szerinte Katar és Magyarország is megállás nélkül kapja a „gátlástalan és megalapozatlan” támadásokat. A kölcsönös megértést a két ország között Szijjártó szerint erősíti, hogy mindketten „külső nyomásgyakorlással” szembesültek. A külügyminiszter arról is beszélt, hogy az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban egyetértenek abban, hogy a megoldás nem a csatatéren van, hanem a tárgyalóasztalnál.

Magyarországon az elmúlt hétvégén „diplomáciai nagyüzem” volt, a török elnök és több keleti ország vezetője is megfordult a Karmelitában. De a vádemelés alatt álló exkancellárokra is volt ideje Orbánnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!