Sorozatban hallgatja meg a rendőrség a Karmelitánál tüntető diákokat

2023. augusztus 21. – 12:53

Sorozatban hallgatja meg a rendőrség a Karmelitánál tüntető diákokat
Rendőrök fújnak könnygázt tüntető diákokra a Karmelitánál 2023. május 3-án – Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Több, a Karmelitánál tüntető diákot beidéztek a héten a rendőrségre – kaptunk értesítést az egyik olvasónktól. Igyekeztünk az információt ellenőrizni, beszéltünk beidézett tüntetővel, érintett szülővel és jogvédővel is, mindannyian megerősítették számunkra, hogy a hír igaz, még a rendőrségi szakaszban, de valóban nagy intenzitással zajlanak az eljárások.

Májusban a Várban

Mint a Telex is megírta, illetve videóiban bemutatta, idén május 3-án az Egységes Diákfront (EDF) szervezésében az oktatás helyzetéért vonultak a diákok a városban. A tüntető diákok egy része a budai Várba indult, ahol a Karmelitánál a rohamrendőrök megállították őket.

A tüntetők ekkor kordont bontottak, vagyis megpróbáltak a közeli építési terület ideiglenes kerítését szétszedni, azt rázták, üres PET-palackot is dobtak a rendőrsorfalra, illetve a rendőrök mögé. A rendőrség jelezte, hogy kényszerítő eszközt alkalmaz, végül valóban dulakodás alakult ki, illetve a rendőrök könnygázt is bevetettek.

Tizenöt-húsz eset lehet

A rendőrök több tüntetőt berángattak a kerítések mögé, öt embert előállítottak. Ezek az események vezettek a mostani rendőrségi fellépésekhez.

Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa a Telexnek elmondta:

„Számos tüntető diáknak már elvállaltuk az ügyét, mások egyelőre csak a jogi tájékozódásuk keretében, tanácsadásért keresték meg a civil szervezetet, de azt biztosan állíthatom, hogy legalább 15 esetről tud a TASZ.”

Ha az ügyeket három csoportra osztanánk, akkor vannak

  • maszkviselés,
  • hivatalos személy elleni erőszak
  • és garázdaság, illetve rongálás

jogcímen indított ügyek.

Előállítottak, videósok

Abban is eltérőek az ügyek, hogy vannak, akiket már a Karmelitánál „kiemeltek”, igazoltattak és/vagy előállítottak, de vannak, akikhez alighanem videók elemzése révén jutottak el a rendőrök.

Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex
Fotó: Melegh Noémi Napsugár / Telex

Azokkal szemben, akiket ott a helyszínen előállítottak, végül nem hivatalos személy elleni erőszak miatt, hanem csak maszkviselés miatt vagy egyáltalán nem is indult eljárás. A hivatalos személy elleni erőszak miatti eljárás az ellen indult, aki PET-palackot dobott.

A maszkviselők meghallgatása már jóval korábban megkezdődött, az elmúlt egy hétben és a mostaniban a garázdasággal és rongálással kapcsolatos ügyek a jellemzőek.

A napokban csúcsosodik

Forrásaink egybehangzóan arról meséltek, hogy egyelőre csak rendőrségi szakaszban vannak az ügyeik, nincsenek vádemelési javaslattal átadott ügyek, de jó pár esetben már megtörténtek a kihallgatások. Mások csak most kaptak idézést, a napokban zajlik majd a meghallgatásuk.

Volt, aki arra panaszkodott, hogy számára nem derül ki, hogy miért kapta az idézést, mivel gyanúsítják, így – ezen ismeret hiányában – furcsa az a rendőrségi egyenszöveg, hogy hozza magával a bizonyítékait.

Ugyanakkor úgy tudjuk, hogy akiket már meghallgattak rongálás (kordonszétszedés) miatt, azokat számszerűsített, viszonylag érthetetlen összegű (több százezer forintos) károkozással gyanúsítanák a rendőrök. Kerestük a Budapesti és az Országos Rendőr-főkapitányságot is az ügyben, de még nem kaptunk választ. Az Egységes Diákfront (EDF) augusztus 22-ére sajtótájékoztatót tervez, vélhetően akkor ebben az ügyben is meg fog megszólalni.

Volt, aki „rabosításról” is írt nekünk, de Hegyi Szabolcs úgy tudja, hogy a május 3-i előállítás (igazoltatás, megbilincselés, 8-12 órás bent tartás) után senkinek nem rendelték el az őrizetbe vételét vagy az előzetes letartóztatását, talán azt értelmezték ilyen drasztikusan egyesek, hogy az idézésekben van olyan tájékoztatás, hogy amennyiben nem jelenik meg a rendőrségi kihallgatáson, akkor előállítható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!