Visszahívták az alkoholbetegek gyógyszerét, csak külföldről lehet beszerezni

2023. augusztus 21. – 14:52

Másolás

Vágólapra másolva

Hónapok óta hiánycikk az alkoholizmussal küzdő szenvedélybetegek számára kifejlesztett tabletta a hazai patikákban, miután a gyártó visszavonta a teljes készletet – írja a Hvg360. Alternatíva itthon nem elérhető, a betegek most külföldről szerzik be a gyógyszert, ami nagyon drága.

A gyógyszerhiány oka, hogy a készítmény forgalomba hozatali engedélyére jogosult Sanofi-Aventis Zrt. a saját vizsgálata során minőségi hibát észlelt. Épp ezért önkéntes visszahívást javasoltak még tavasszal, így mára már sehol nem elérhető a termék. A diszulfirám hatóanyagú tabletta gyakorlatilag megállítja az alkohol lebomlását a szervezetben, amivel azt éri el az alkoholfüggőknél, hogy alkoholmérgezésre hasonlító tüneteik legyenek, ezzel fizikailag visszatartva őket az ivástól.

Zacher Gábor toxikológus a Hvg360-nak elmondta, hogy bár a szakemberek véleménye megoszlik a gyógyszerről, ő több sikertörténetet is ismer. Magyarországon a KSH szerint az alkoholfüggők száma 413 ezer fő – Zacher szerint a duplája – , a gyógyszer hiánya tovább súlyosbítja a problémát.

A Hvg360 érdeklődött, hogy a gyógyszer mikor kerülhet vissza a magyar piacra. A Sanofi-Aventis Zrt.-től a forgalmazás már átkerült Neuraxpharmhoz. Ez a cég azonban nem válaszolt a lap megkeresésére, többek közt arra sem, hogy miért csak Magyarországon érezhető a probléma.

Az utóbbi hónapokban egyre több gyógyszer hiányzik a patikák polcairól. Az európai szinten is jelentkező hiánnyal ebben a cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!