A kormány egy rendelettel megkönnyíti a vendégmunkások ügyintézését

2023. augusztus 17. – 07:22

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy alakítanák át az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságot (OIF), hogy ott gyorsabbá váljon a vendégmunkások eljárásainak intézése – derül ki az augusztus 10-én megjelent Magyar Közlönyből, szúrta ki a Népszava. Ezzel a kormány szélesre tárja a kaput a harmadik országbeli, így például távol-keleti vendégmunkások előtt.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint szeptember elsejétől az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóságon belül létrehoznak egy új Központi Regionális Igazgatóságot. Az új, központi szerv egyik feladata lesz, hogy az egyes, regionális idegenrendészeti igazgatóságok között szükség esetén elossza az ügyeket. Így az új hivatal döntheti el, hogy a benyújtott kérelmek elbírálásánál melyik területi igazgatóság az illetékes.

Májusban arról írtunk, hogy 2030-ig nagyságrendileg félmillió fővel növelné a foglalkoztatottak számát a kormány, és bár a tervei szerint ezt elsősorban belső tartalékból oldaná meg, a statisztikák azt mutatják: a vállalatok a magyar munkavállalók helyett egyre inkább a külföldről kölcsönzött vendégmunkásokra támaszkodnak.

A KSH adatai szerint tavaly 14 százalékkal, 81 ezerrel nőtt a külföldi munkavállalók száma Magyarországon.

A legtöbb, nagyjából 26 ezer munkavállaló Ukrajnából érkezett. Romániából és Szlovákiából egyaránt közel 8 ezren dolgoznak Magyarországon, Kínából pedig több mint 5 ezren érkeztek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!