A dolgozókra hárítanák a munkavédelmi tájékoztatás felelősségét, a szakszervezetek szerint ennek végzetes következményei lehetnek

2023. augusztus 16. – 08:26

Másolás

Vágólapra másolva

Felháborodtak a szakszervezetek egy salátatörvény-tervezetbe bújtatott módosítási javaslaton, amely alapján a kormány a munkavállalókra hárítaná át a munkavédelmi tájékoztatás felelősségét.

A tervezet szerint a jövőben a munkavállalókra bíznák, hogy ismerjék meg a rájuk váró munkahelyi veszélyeket és az esetleges balesetek megelőzésének módját.

A szakszervezetek szerint a módosítás legijesztőbb eleme, hogy a munkáltató letudhatja egyetlen, kézbe adott vagy emailben küldött írásos „oktatási tematikával” a munkavédelmi tájékoztatást, és az egyénre bízza, elolvassa-e, megérti-e azt egyáltalán. „Ennek akár végzetes következményei lehetnek, amit a szakszervezetek nem nézhetnek tétlenül” – áll az öt szakszervezet közös közleményében. Évente több tucat ember hal meg munkahelyi balesetek miatt, vagy marad élete végéig rokkant. A tervezett módosítás hatására viszont nemhogy javulni fog a munkavédelmi helyzet a szakszervezet szerint, hanem még jobban leértékelődik annak fontossága.

Az érdekvédők különösen sérelmesnek tartják azt, hogy a munkavállalók millióinak egészségét, testi épségét, életét érintő kérdésben ismét elmaradt a szakmai egyeztetés. Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés, a LIGA Szakszervezetek, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Munkástanácsok Országos Szövetsége és a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma tiltakozik a javaslat ellen, és egyeztetést követel a foglalkoztatásért felelős miniszterrel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!