Hadházy Ákos számára kiderült, hogy Orbán Viktor tahósága nem politikai termék, hanem a valóság

2023. augusztus 12. – 09:36

Másolás

Vágólapra másolva

Interjút készített a Népszava Hadházy Ákos független országgyűlési képviselővel, aki leginkább magányos harcosként folytat küzdelmet a kormányzati, kormánypárti visszaélések és a korrupció ellen. A kezdetben a Fideszben, majd az LMP-ben, később pedig már párt nélküliként a Momentum és a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom támogatásával politizáló képviselő néhány gondolata az interjúból.

  • „A Fideszben sajnos sokáig bent maradtam, azzal együtt, hogy láttam a problémákat. Próbáltam belülről változtatni. Utólag ezt már szégyellnem kell. Ha visszanézek a politikai pályafutásomra, akkor azt gondolom, több kompromisszumot kötöttem a szükségesnél.”
  • „Nagyon rossz irányba mennek a dolgok a magyar politikában, ezért tűnhet úgy, hogy nem vagyok csapatjátékos. (...) Nem hiszem, hogy egyedül lennék. Az aktív politikusok közül is sokan megértik, hogy miről beszélek, de a politikai életen kívül is nagyon sokan támogatnak. Nem tudok úgy végigmenni az utcán, hogy percenként ne jönnének oda hozzám, és ne biztosítanának a támogatásukról. Hát, hogy a fenébe érezném magam egyedül?”
  • Orbán Viktorról, aki „szőrét hullató, rossz vidéki rókának” nevezte Hadházyt a Parlamentben: „A legjobb elemzést erről a bizarr beszélgetésről egy Facebook-posztban találtam. A poszt írója eddig abban a hiszemben volt, hogy a miniszterelnök tahósága – voltak más megnyilvánulásai is, amelyek tényleg így minősíthetők – csak egy politikai termék. Ebből a jelenetből viszont kiderült, hogy ez a valóság.”
  • „A mostani rendszer úgy van összerakva, hogy szinte lehetetlen a Fideszt legyőzni. Az, hogy ott legyen a »szinte« szó, a hatalomnak fontos érdeke. Ha még ez a »szinte« se lenne ott, és a tömegek arra a felismerésre jutnának, hogy ezeket nem lehet választáson leváltani, akkor megnőne annak az esélye, hogy más módon zavarják el a Fideszt a hatalomból.”
  • „Ordítani és sírni tudnék, amikor ellenzéki pártok azzal jönnek, hogy majd az ő miniszterelnök-jelöltjük és kommunikációjuk jobb lesz, amivel valahogy megnyerik a választást. Be kellene látni, hogy ez nem fog menni. A Fidesz propagandagépezete szó szerint minden emberhez eljut, és láttuk, hogy mire képes. Miben reménykednek a kollégák?”
  • „Ha nagyon sokan, szervezetten és elszántan lépnek fel annak érdekében, hogy megváltozzanak a körülmények, akkor ezzel a hatalommal szemben is lehet eredményt elérni. Ugyanez érvényes például az oktatásra is. Akkor lesz változás, ha nagyon sokan rájönnek arra – ahogyan Romániában rájöttek –, hogy nyolc tanárt ki lehet rúgni, de tízezer tanárt már nem lehet kirúgni.”
  • „Külföldi újságírók és politikusok is rendre megkérdezik, hogy a magyarok ezt miért engedik. Megint kénytelen vagyok a propagandára kilyukadni. A hibrid rezsimekben a kormány határozza meg, hogy a valódi hírek hány emberhez juthatnak el. A legtöbben nem is értesülnek róluk. Ha mégis értesülnek, akkor megkapják mellé a kormányzati »zajt«. Hiszen a propagandának nemcsak az eltitkolás a lényege, hanem a »zajkeltés« is, vagyis az, hogy beszéljünk más, a figyelmet elterelő témákról, ne tudjunk koncentrálni a fontos információkra.”
  • „Az oroszoknál most már semmilyen hír nincs. Készüljünk fel arra, ha nem lépünk időben, akkor Magyarország is könnyen eljuthat oda, hogy nem lesz független sajtó. Népszava se lesz, Telex se lesz.”
  • „A kormány számára – nem tévedés – naponta készülnek kétezer fős mintán felmérések, havonta többször pedig 20 ezres közvélemény-kutatások a legkülönbözőbb témákról. Mindent tudnak, a társadalom minden rezdülését ismerik. Az adatokat prostituálódott, de tehetséges társadalomtudósok elemzik.”
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!