Az agrárminiszter a traktorhúzó verseny városában: Biztosított az ország kenyere

2023. augusztus 11. – 17:02

Másolás

Vágólapra másolva

Az ország kenyere biztosított, a kenyérgabona már a magtárakban van, és ez a legfontosabb és legmegnyugtatóbb mondata egy agrárminiszternek – jelentette ki Nagy István pénteken Hajdúböszörményben, a Hajdúsági Expo és Kelet-magyarországi Agrárfórum megnyitóján.

Az MTI beszámolója szerint a tárcavezető kitért arra, hogy a versenyképességet növelni kell az ágazatban, amihez a kormány minden támogatást megad a gazdáknak. Arról is beszélt, hogy 2021-ben és 2022-ben nagyszabású beruházási programokat indítottak, ebben az időszakban 11 ezer pályázatra 1445 milliárd forintot meghaladó támogatást fizettek ki.

Az agrárium jövője szempontjából az egyik legfontosabb kérdésnek a generációváltás kérdését nevezte az agrárminiszter, aminek érdekében külön programmal segítik a fiatal mezőgazdasági termelőket.

Az agrártárca vezetője kitért az orosz–ukrán háború következtében előállt mezőgazdasági anomáliákra, miszerint az olcsó ukrán gabona elárasztotta az uniós belső piacokat. Jelezte: Magyarországnak a lengyelekkel, a szlovákokkal, a románokkal és a bolgárokkal sikerült elérnie, hogy szeptember 15-ig korlátozzák a térségben az ukrán búza, kukorica, repce- és napraforgómag behozatalát, amit legalább az év végéig fenn kívánnak tartani.

Kiss Attila (Fidesz-KDNP), Hajdúböszörmény polgármestere azt mondta, hogy idén is rendkívüli az érdeklődés legnagyobb nyári rendezvényük, az agrárexpo és a traktorpulling iránt.

Péntek délután rendezik meg a hagyományos traktorkarnevált a városban, szombaton és vasárnap pedig hatalmas méretű erőgépek mérik össze erejüket a Hajdú nemzetközi traktorhúzó verseny keretében – fűzte hozzá.

Tiba István fideszes képviselő reméli, a traktorhúzó verseny bekerül majd az Európa-kupa versenyei közé.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!