Hat százalékkal, mindössze 2700 forinttal emelik a tartósan beteg családtagjukat otthon ápolók díját januártól

2023. augusztus 11. – 19:34

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint 30 ezren gondozzák otthon tartósan beteg családtagjukat Magyarországon. Évek óta küzdenek azért, hogy a kormány emelje meg az ápolási díjat. Azt sikerült elérniük, hogy a gyereküket otthon gondozók már a minimálbérnek megfelelő összeget kapják. Akik azonban nem a gyereküket, hanem más hozzátartozójukat ápolják, a beteg állapotától függően legfeljebb havi bruttó 82 ezer forintot kapnak, míg van, aki csak 45 ezret.

A Belügyminisztérium tavasszal azt közölte, a szülőket azért emelték ki, mert ők a gondozás miatt évtizedekig nem tudnak visszalépni a munkaerőpiacra. Most az RTL Híradó kérdésére azzal magyarázták a különbségtételt, hogy az önellátásra képtelen gyerekekről való gondoskodás alapjaiban határozza meg a családok működését. A tárca szerint az adatok azt mutatják, hogy a családtag ápolása nem egész életen át tart, és mellette, ha korlátozottan is, de lehet dolgozni.

A Magyar Államkincstár szerint átlagosan 5,2 évig folyósítják az ápolási díjat, az érintettek szerint viszont van, hogy egy szülőt, egy házastársat is évtizedekig kell ápolni. Már több mint 18 ezren írták alá azt a petíciót, amit azért indítottak, hogy ne csak a gyermeküket ápolók kaphassanak legalább minimálbért.

A Belügyminisztérium az RTL megkeresésére csak azt ígérte, hogy 2024 január elsejétől 6 százalékkal emelik az ápolási díj alapösszegét. Ez havi 2700 forint emelést jelent.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!