Nádasdy a befóliázott könyvekről: A Fidesz szégyellje magát

2023. augusztus 10. – 12:25

Másolás

Vágólapra másolva

A 24.hu-nak adott hosszú interjút Nádasdy Ádám költő, nyelvész, műfordító annak apropóján, hogy augusztusban jelenik meg Az ember tragédiája prózai fordítása. A lap a melegellenes törvény miatt befóliázásra ítélt könyvek kapcsán is kérdezte a költőt, aki azt mondta:

„Rosszul érzem magam. Csak azt tudom mondani, hogy a Fidesz szégyellje magát.”

A költő úgy fogalmazott, a legalantasabb dolog, hogy „kampányfogás céljából pont az olvasásnak, az irodalomnak mennek neki, mikor a mai világban hálát kellene rebegni, ha egy fiatal könyvet vesz a kezébe”.

„Ez a kampányfogás talán a legegyszerűbb, kevésbé művelt és idősödő közönséget tudja meggyőzni róla, hogy jó, ha a melegséggel, szexualitással kapcsolatos könyveket nem lehet olyan egyszerűen megvenni. Nem találtak ennél jobbat?” – mondta.

„Ráadásul képesek azt a szót a szájukra venni, hogy ”gyermekvédelem„. Nem félnek az Istentől? Az volna a gyermekvédelem, ha az élet durvaságával szemben, az internetről ömlő pornóval, lélektelenséggel szemben szépirodalmat adnának a gyerekek kezébe” – tette hozzá.

Ennek ellenére a 24.hu-nak arról is beszélt, ha Londonban (ahol a férjével él) abba a helyzetbe kerül, hogy egy társaságban Magyarországról kell beszélnie, védeni szokta.

„Szeretem a hazámat, és szeretném mindig jobb színben feltüntetni. Onnantól kezdve, hogy Horn Gyula átvágta a drótkerítést az osztrák–magyar határon, volt egy-két évtized, amikor teljes büszkeséggel lehetett arról beszélni, hogy magyar vagyok. Most megint olyan, mint a kommunizmus alatt: magyarázom, hogy milyen jó a konyha, milyen szép a Balaton, meg milyen érdekes a nyelv. Ezek mind igazak, de azért ezt el lehetett mondani 1972-ben is” – mondta.

A nyelvész egyébként továbbra is optimista, és bízik abban, hogy 20 év múlva már az azonos neműek házassága is legális lesz Magyarországon.

„Az oroszok is kimentek, a törökök is kimentek, majd a Fidesz is visszaszorul” – mondta.

„Vagy megjön az eszük, és a Fideszen belül is a józanabb, jobb ízlésű emberek azt mondják, ne álljon már meg a civilizáció Hegyeshalomnál” – tette hozzá.

A interjú teljes terjedelmében a 24.hu oldalán olvasható el.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!