Tényleg ingyenes lehet a jogosítványszerzés a diákoknak, de még nem tudni, hogyan

2023. augusztus 9. – 21:45

Másolás

Vágólapra másolva

Nem sokkal azután, hogy egy, a kormány honlapjára felkerült törvénytervezet egyik kiegészítése erősen arra utalt, hogy a köznevelési törvény alapján a jövőben lényegében ingyenessé teszik a jogosítvány megszerzését a szakképzésben tanuló és középiskolás diákoknak, az Igazságügyi Minisztérium megerősítette, hogy a jövő ősszel induló tanévtől valóban igénybe vehető lesz majd ez a támogatás, de a részleteken még dolgoznak – írja a hvg.hu.

„Az állam a középiskolában tanulók részére ingyenesen biztosítja a ”B„ kategóriás közúti járművezetői engedély megszerzéséhez a közlekedési alapismeretek és gyakorlati vizsga letételéhez szükséges ismeretek elsajátítását. A szülő, a törvényes képviselő vagy a nagykorú tanuló döntésével visszautasíthatja a képzésben részvételt” – olvasható a törvénytervezetben, az azonban ebből nem igazán derült ki, hogy pontosan kinek és mit fizethetnek majd ki.

Hogy ez kiderüljön, kedden megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát, választ azonban nem kaptunk a kérdéseinkre.

Mint kiderült, az Igazságügyi Minisztériumnak kellett volna írnunk, ugyanis a hvg.hu-nak ők viszont reagáltak, így derült ki, hogy a jövő ősszel induló, azaz a 2024/25-ös tanévtől valóban ingyenessé válhat a jogosítvány megszerzése a középiskolában és szakképző intézményekben tanulók számára, de „a támogatás igénybevételének formája, módja kialakítás alatt áll az érintett tárcák részéről”.

A kormány egyébként eddig is támogatta a 20 év alatti fiatalok jogsiszerzését, utólag lehetett 25 ezer forintot visszaigényelni az Államkincstárnál a tanfolyam és a vizsga díjából. Ez ugyanakkor az utóbbi években nem sokat segített, hiszen a KSH adatai szerint 2022 végére már 305 ezer forintba került a jogosítvány megszerzése, de igazából a félmillió forintot is meghaladja az összeg, amit el kell költeniük a tanulóknak a B kategóriás jogosítvány megszerzésére. Ahogy korábban írtuk, 30-40 százalékkal esett vissza a tanulók száma az autósiskolákban 2022 előző időszakához viszonyítva, aminek hátterében alighanem a jelentős áremelkedés áll.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!