Kormány: Azért tűntek el a magántőkealapok gazdái az állami adatbázisból, mert nem kell ott lenniük

2023. augusztus 8. – 19:16

Másolás

Vágólapra másolva

Két héttel azután, hogy a Direkt36 megírta, hogy egy korábbi cikkük nyomán eltűntek az óriási vagyonokat rejtő magántőkealapok gazdái az állami adatbázisból, Fónagy János államtitkár írásbeli válaszából kiderült, hogy eleve ott sem kellett volna lenniük, ezek ugyanis nem tartoznak a vonatkozó törvény hatálya alá. Az államtitkár Ungár Péter korábbi kérdésére reagált, melyet az LMP-s képviselő a Direkt36 cikkének megjelenése után nyújtott be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterhez.

Fónagy válaszában azt írta, a NAV 2021 óta működő, úgynevezett tényleges tulajdonosi adatbázisának működését a 2021. évi XLIII. törvény biztosítja, az ennek hatálya alá tartozó szervezetek adatai pedig az illetékes hatóságok, valamint a szélesebb közvélemény által is megismerhetőek. Harmadik személyek így továbbra is kaphatnak tájékoztatást társaságok vagy egyesületek tényleges tulajdonosairól, azonban, mint Fónagy írta, a magántőkealapok jelenleg nem tartoznak a törvény hatálya alá. Az államtitkár válasza szerint tehát

a nyilvántartás jelenleg is elérhető, és a jogszabályi előírásoknak megfelelően működik.

Ahogy azt korábban a Direkt36 is megírta, az, hogy több tucat magántőkealap legnagyobb befektetőinek neve is felbukkant az adatbázisban, azért fordulhatott elő, mert az még friss, a rá vonatkozó szabályozás pedig bonyolult, így nem mindig egyértelmű, hogy milyen adatoknak kell ott szerepelniük. A Mészáros Lőrinc céges ügyeit intéző ügyvédként ismert Kertész József Tamás korábban a Direkt36-nak már utalt arra, hogy miután a magántőkealapokat nem nevesíti a törvény, nem is kellene szerepelniük a rendszerben.

Ezt a jelek szerint a Gazdaságfejlesztési Minisztérium is így látja, noha a Direkt36-nak ugyanakkor egy luxemburgi és angliai alapkezelők compliance managereként dolgozó szakértő, Szabó Gábor azt mondta, a magyar jogalkotó mulasztása lehet, hogy nem tette egyértelművé, mi a teendő a magántőkealapokkal, de az biztos, hogy az EU pénzmosás elleni irányelvei alapján rájuk is egyértelműen vonatkozniuk kellene a szabályoknak. Az egyébként továbbra sem egyértelmű, hogy ki távolította el az adatbázisból az ott korábban szereplő adatokat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!