Rosszul járt el az ombudsman, amikor nem vizsgálta ki a tavalyi népszámlálásnál az ateisták jelzését

2023. augusztus 7. – 16:50

Másolás

Vágólapra másolva

Pert nyert az ombudsmannal szemben a Magyar Ateista Társaság: „a tavalyi népszámlálás súlyosan megsértette a magyar ateista állampolgárok jogait azzal, hogy csak vallásként tüntethették fel világnézetüket”, írja a Magyar Ateista Társaság közleményében a Fővárosi Törvényszék vonatkozó álláspontját.

Tavaly szeptemberben közösségi kampány indult, hogy a magyar ateisták és vallástalanok is felvállalhassák világnézetüket a 2022-es októberi népszámláláson, de a kérdőíven ehhez nem volt külön rubrika. A KSH-val bár többször egyeztetett a társaság, azok mégis elzárkóztak minden módosítástól, a kitöltési útmutatóban sem jelezték, hol található az „ateista” válasz, amely még 2011-ben az akkori népszámlálásnál a vallásoktól elkülönülve szerepelt.

Mint a Magyar Ateista Társaság írja, ezzel egyrészt a KSH ellentmondott az egyháztörvénynek is, illetve az így nyert adatok nem adtak valódi képet a társadalmi viszonyokról sem. A társaság az ombudsmanhoz fordult, aki mint írják, „érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszunkat, mert szerinte rendben van, hogy a KSH csak a vallásos világnézetekre kíváncsi”.

A MATT ezután a Fővárosi Törvényszék elé vitte az ügyet, a bíróság kimondta, hogy az ombudsman nem utasíthatta volna el a panasz kivizsgálását, új eljárás lefolytatására kötelezte őt. „Szégyen, hogy még az alapvető jogok biztosától is peres úton kell kikövetelni egy nyilvánvaló jogsértés érdemi vizsgálatát”, írja a MATT.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!