Nem lesz külön rubrika az ateistáknak az idei népszámlálási kérdőíven

2022. szeptember 06. – 11:13

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Közösségi kampányt indult, hogy a magyar ateisták és vallástalanok is felvállalhassák világnézetüket az októberben kezdődő népszámláláson, de az idei kérdőíven ehhez nem lesz külön rubrika, írja a Hvg.hu. A lapnak a Magyar Ateista Társaság elnöke azt mondta, szeretnék elérni, hogy a nem vallásos és ateista magyarok minél többen vállalják fel identitásukat. Ellentétben a 2011-es kérdőívvel, ahol külön rubrika volt a magukat ateistának vallóknak, úgy tűnik 2022-ben erre nem lesz lehetőség.

A KSH-val folytatott szakmai egyeztetésen az derült ki, hogy a vallásról és világnézetről szóló kérdésben jelenleg három lehetőség közül lehet majd választani:

  • meg lehet nevezni azt a vallást, felekezetet, melyhez tartozunk,
  • választhatjuk, hogy nincs vallásunk, felekezetünk,
  • és beikszelhetjük, hogy nem kívánunk válaszolni

– írja a lap.

Ha valaki ateista, akkor a vallás résznél kell külön kikeresnie és kattintással kijelölnie a neki megfelelő választ. A Magyar Ateista Társaság a jelenlegi formájában elfogadhatatlannak tartja ezt, ezért tovább egyeztetnek a módosítási lehetőségekről a KSH-val.

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly a veszélyhelyzet miatt halasztotta idénre az eredetileg 2021-re tervezett országos népszámlálást, amelyet idén október 1. és november 20. között hajtják végre.

A népszámlálás tízévente ismétlődő, a teljes lakosságot érintő adatfelvétel, amelyben mindenki számára kötelező a részvétel.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!