Orbán Viktor egy évvel elhalasztotta a népszámlálást a járvány miatt

2021. február 5. – 21:54

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán Viktor a veszélyhelyzet idején alkalmazandó további védelmi intézkedésekről szóló kormányrendeletet módosítva egy évvel elhalasztotta az eredetileg 2021-re tervezett országos népszámlálást. A pénteki Magyar Közönyben megjelentek szerint a cenzust 2022-ben úgy kell majd bepótolni:

  • az adatfelvételt 2022. október 1., és november 20. között hajtják végre, méghozzá az október elsejei állapotot alapul véve.
  • Aki ezt elmulasztja, vagy más okból kimarad, annak november 28-ig kell pótolnia az adatszogláltatást.
  • Az adat-előkészítési, adatfeldolgozási 2023. november 28-ig tart majd.

Az eredeti tervek szerint a 2021-es népszámlálás május 1-jén kezdődött és június 28-ig tartott volna, de már online is részt lehetett volna venni rajta. A háztartásokba április utolsó napjaiban érkezett volna meg a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) népszámlálásra felkérő levele, amely szokás szerint tartalmazza azt a lakcímenként különböző belépési kódot, amivel lehetővé válik interneten a kérdőív kitöltése.

A népszámlálás tízévente ismétlődő, a teljes lakosságot érintő adatfelvétel, amelyben mindenki számára kötelező a részvétel.

Az eredetileg idénre tervezett, ám így 2022-es évi népszámlálásban újdonság lesz még a hivatalos nyilvántartások felhasználása is, ami azért lehet fontos, mert az állami adatok segítségével pontosabb eredmények érhetők el, segítségükkel két népszámlálás között is lehetővé válik a népszámlálási típusú friss információk előállítása. Azt is tudni lehet már, hogy a következő cenzus visszatér a régi gyakorlathoz, miszerint

az adatszolgáltató nevének megadását is kérik majd.

Fontos azonban, hogy a népszámlálás, a KSH többi adatgyűjtéséhez hasonlóan statisztikai célt szolgál, az adatok kizárólag összesítve jelenhetnek meg

A Telex legfrissebb híreiért kattintson ide>>>

A Telex legfrissebb koronavírussal kapcsolatos híreiért kattintson ide>>>

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!