A 81 éves Ildikó néni éjjel taxizik, kiosztja a szemtelen utast, és ha muszáj, még ütni is nagyot tud

2023. augusztus 5. – 21:33

A 81 éves Ildikó néni éjjel taxizik, kiosztja a szemtelen utast, és ha muszáj, még ütni is nagyot tud
Aki Győrben taxizik, jól ismeri már ezt a „szupernagyis” megjelenésű sofőrt – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Laczó Balázs
Laczó Balázs
Győri tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Egész életében emblematikus alakja volt Győr-Moson-Sopronnak Mihályi Ildikó, aki idén 81 évesen újabb öt évre megszerezte a taxisengedélyt. Hetedikre sikerült a számítógépes vizsga, amin több idős sofőr is elvérzett. Egy nőt 1964-ben sehová sem akartak sofőrnek felvenni, de ő berontott végül a párt megyei első titkárához engedélyért. Beszédes autóvezető, komótosan vezet, és barátságos természete dacára három ellensége van: a nem fizető utas, a túl szemtelen utas és a GPS.

Amikor húsz év után Mihályi Ildikó otthagyta a teherautó-sofőrködést, és 1985-ben beült a taxistársától vásárolt Volgába, egy csapásra ismertté vált Győrben, és ettől fogva még tíz évig ő volt a megyeszékhely egyetlen női taxisa. Utána egy Fiatot, majd egy 123-as Mercedest tett városszerte ikonikussá. Akik például a mai Széchenyi István Egyetem elődjét jelentő műszaki főiskolára (a KTMF-be) jártak, sokszor ültek ebben a Merciben az őket szóval tartó Ildi néni mellett, és még ma is felhívja őt egyik-másik volt egyetemi hallgató a régi számon, ha taxira van szüksége.

Itt a taxiban nem lehet az ember ijedős

Amikor a diszkóélet dübörgött, másról is ismertté vált a drogozó fiataloktól idegenkedő taxis: elterjedt róla egyes körökben, hogy verekedős. Pedig csak egyszer ütött.

„Ezek a gyűrűk azért vannak a kezemen, mert a boxert tiltja a törvény” – mondja az az idős hölgy, aki magát békésnek tartja, de hatvanéves korában egy harmincas férfit kénytelen volt képen vágni. „A pasas először a kormányhoz nyúlkált, majd a lábam közé” – tárja fel az okot, aminek az lett még a folytatása, hogy pár nap múlva a férfi ismerősei odagyűltek köré, és kérdőre vonták, mert barátjuk „elpanaszolta nekik, hogy az Ildi néni megverte. Megmondtam: ha nem viselkedtek, titeket is megpofozlak. Itt a taxiban nem lehet az ember ijedős”.

Ezek a csecsebecsék nem csak dísznek vannak ott – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Ezek a csecsebecsék nem csak dísznek vannak ott – Fotó: Laczó Balázs / Telex

„Ne tudják meg, hogy harmincnyolc év alatt mennyi ajánlatot kaptam részeg férfiaktól ebben a kocsiban” – mesél a munkájának árnyoldaláról Ildi néni. Egyébként jól kijön a részegekkel, és ha valaki például rosszul van, akkor ő szívesen megáll négyszer-ötször is. Mindennek pedig az az előzménye, hogy az alatt a húsz év alatt, amíg tehersofőr volt, megedződött az állami vállalatoknál.

„Volt olyan igazgatóm, aki olyan részeg volt, hogy kiszállt, és arccal előredőlt a pocsolyába.”

Ha egy ilyen utastól manapság ajánlatot kap, akkor úgy véli: nem érdemes az illető pályáján játszani és elküldeni melegebb éghajlatra. „Mindig azt mondom: nézze, uram, most be vagyok ide osztva, nem szállhatok ki a kocsiból, de ha akar, majd hívjon fel, itt a telefonszámom. Ilyenkor soha többé nem látom az illetőt.”

„Lombos elvtárs, rövid leszek” – közölte az első titkárral

Azt már kitalálhatták, hogy 62 évvel ezelőtt sem az akkor bevált „női” pályákat látta maga előtt, amikor a jogosítványát megszerezte a mindenütt sofőri állásért kilincselő, édesanyját kétévesen elvesztő és az országosan is jegyzett Kazinczy Ferenc Gimnáziumban érettségizett Mihályi Ildikó. Nem sok 20-22 éves lány kívánkozott ekkoriban benzingőzös munkakörbe, és el is repültek a 60-as évek úgy, hogy ő volt a város egyetlen női tehersofőrje (valamivel később a Volánnál és a vagongyárban dolgozott sofőrként egy-egy nő).

Először nem akarták felvenni, elképzelhetetlennek tartották ezt akkoriban, ő viszont imádott vezetni, ezért is szerzett jogosítványt, és akkoriban a legtöbb ember még csak hivatásos sofőrként ülhetett volán mögé.

Négy évig dolgozott irodában, aztán egy hónapig üldözte Lombos Ferencet, az MSZMP megyei első titkárát (aki utána 1966-tól 1985-ig megyei tanácselnök volt). „Addig ültem az előszobájában, amíg be nem engedtek hozzá. Nézett rám nagy szemekkel, mondom: »Lombos elvtárs, rövid leszek, engem nem vesznek fel sehová sofőrnek, pedig itt a jogosítványom«. Behívatta a személyi titkárát, egy héten belül a Volánhoz tettek.”

Több helyen dolgozott, a végén a GYÁÉV-nál, a hajdani megyei építő vállalatnál volt sofőr, végül otthagyta a vállalatot, és beült a taxiba – számol be máig tartó karrierjéről.

„Ennek harmincnyolc éve, és most ezt a jogosítványt nézze meg! Kevés ember tud ilyet fölmutatni” – tartja elénk az irat hátlapját tizenkét kitöltött kategóriával.

Vagyis Ildi néni vezethet motort, kisbuszt, kamiont, sőt még traktort is.

Mihályi Ildikó az érettségi tablón – Fotó: Kazinczy Ferenc Gimnázium, Tablók Könyve 1908-2008
Mihályi Ildikó az érettségi tablón – Fotó: Kazinczy Ferenc Gimnázium, Tablók Könyve 1908-2008

Nem tartozik már taxitársaság kötelékébe, úgynevezett: „mezítlábas” sofőr, aki régi, híres benzinzabáló Dacia Loganjától is megvált nemrég, és egy 1600-as Seat Alteát egymást váltva vezetnek kollégájával. Ildi néni a vasútállomáson rakja le éjjel a kocsit, majd maga is taxival megy haza.

Rám fél órát is vár az utas

A korosabb taxisokkal jól elbeszélget, a fiatalokkal már nemigen akad közös témája. Páran irigykednek – mondja –, mert látják, hogy néha egy-egy utas fél órát is vár rá.

Mihályi Ildikó szerint három dologgal lehet utast fogni. Az egyik a tisztességes tarifa, a másik, ha a vezető szót tud érteni az utassal, a harmadik meg, ha percre pontosan ott van a megbeszélt helyen. De azért – fűzi hozzá ehhez – neki is ugyanúgy meg kell küzdeni minden forintért.

„Azért csinálom, mert a nyugdíjam nem éri el a százezer forintot, és csak a rezsire elég. Élnem kell, és néha egyetlen utasom sincs egész nap.”

Hétköznap van nála az autó, és késő délutántól vezet. Napközben büntetésként élné meg ezt, mert gyűlöli a csúcsforgalmat.

A Dunántúlra nem kell GPS

Telefonjában ott van az útvonaltervező, de soha nem nézegeti. „A múltkor egy utas elém rakta a telefonját, be volt kapcsolva rajta a GPS. Egyszer csak vége lett az útnak, és ha nem figyelek, kikötünk a felázott szántóföldön. Haragban vagyok a GPS-szel” – mondja. Győr-Moson-Sopronban, de még a Dunántúlon is elboldogul, az más kérdés, hogy egy-két éve Nyíregyházáról jött haza, és elkeveredett. A benzinkútnál rendőrök álltak, tőlük kérdezte meg, hol a 4-es főút.

Amíg nem számítógépen vizsgáztunk, semmi baj nem volt – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Amíg nem számítógépen vizsgáztunk, semmi baj nem volt – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Ha már a technikánál tartunk: Mihályi Ildikót próba elé állította az új szabályozás, mivel öt éve kötelező megszerezniük a sofőröknek a taxisvizsgát. Mint mondja, az előzőnél ez még könnyen ment, de idén számítógépen vizsgáztak. Hetedik nekifutásra kapta meg az engedélyt, több idős kollégája el is vérzett.

„A lényeg, hogy megszereztem a vizsgát. Ennyi idősen nem kell még engem leírni.”

Éjjel kettőkor hazamegyek, és jól megebédelek

Az idős emberek többsége sokra értékeli a délutáni pihenőt, ezzel Ildi néni sincs másképp. Igaz, ő azért fekszik le olyankor, mert éjjel vezet. A napirendje így fest.

Délután öttől vezet. A forgalma mindennap változó, de azt állítja, az utasok száma visszaesett. Este már hattól hívogatják az utasok, vezet ilyenkor éjjel egyig-kettőig. Otthon nem alszik el rögtön, éjjel kettő körül „ebédel”, sorozatokat néz, aztán alszik délig. Egy kicsit rendezkedik otthon, mosogat, tévézik, majd délután négyig visszafekszik, a telefont kikapcsolja.

Amikor felvetjük neki, amit az utasoktól hallottunk, hogy állítólag túl lassan megy, egyesek szerint negyvennel szeret haladni, rázza a fejét. „A negyven az túlzás, ötvennel megyek, mert nincs szükségem arra, hogy fölírjon a rendőr” – tagadja a róla terjedő alaptalan híreket Mihályi Ildikó. Aztán hozzáteszi: ha egy utasnak például a kórházba kell rohannia, akkor bizony rálép a gázra, de az igaz, hogy máskor tartja a higgadt tempót.

A kerékcsere nem gond

Ha mindent egybevetünk, jelent-e bármiben is számára hátrányt a kora? – kérdezzük tovább. Meg tudja-e például még tanulni az egyre okosabb autók gombjait, kifognak-e rajta az alkatrészek, tud-e még kereket cserélni?

„A kocsikat ismerem, messziről is megmondom a típusaikat. Szerelő nem vagyok, de megállapítom, ha a kuplunggal van baj. Pótolni a hűtőfolyadékot, olajszintet nézni, kereket cserélni – ezek mennek.”

A múltkor azért kellett szerelőhöz mennie, mert valaki rosszul csukta be a taxi ajtaját, és az nem záródott be: „az oldalsó lyukon kellett volna benyúlni, tudtam is, hogy hol a gond, de a műkörmeim útban voltak”.

Egy perc, csak ellenőrzöm az olajszintet – Fotó: Laczó Balázs / Telex
Egy perc, csak ellenőrzöm az olajszintet – Fotó: Laczó Balázs / Telex

Értékeire egyre jobban figyelnie kell, a tárcáját kénytelen máshová tenni, mint régen, mert elcsenték. Összességében – lekopogja – tud magára vigyázni. Akiről már tudja, hogy nem fizet, attól előre kéri a pénzt.

Partnerem volt, van, és mindig is lesz

Mihályi Ildikó egy dologban bizonyosan meghazudtolja életkorát: meglehetősen nyíltan beszél a szerelemről. Nagyon sok embert ismert meg, volt, akinek a lakásában is járt, de amint hangsúlyozza: igényes és válogatós nő volt világ életében.

Három évig éltek házasságban a férjével a hetvenes évek elején, ami sajnos nem szépen végződött. A leghosszabb kapcsolata húsz év volt, „taxisokkal és főnökökkel soha nem kezdtem, az egyéjszakás kalandokat pedig nem nekem találták ki”, de mindig volt, mindig lesz is partnere – közli mosolyogva.

„A nálam valamivel fiatalabbakat szeretem, mert a nyolcvanéves férfiak már sok mindenre nem képesek. A fiatal negyvenesekkel sem tudok mit kezdeni, de a tíz-tizenöt év az én koromban már nem számít korkülönbségnek. Csak azt tudom, hogy férjhez nem megyek újra” – szögezi le.

És meddig fog taxit vezetni? – tesszük fel a kérdést. „Öt évre szereztem vizsgát, ez lesz az utolsó” – válaszolja Mihályi Ildikó, aki eszerint legkésőbb 86 évesen szeretné lezárni sok évtizedes pályafutását a volán mögött.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!