Leszakadó vezetékek, elöntött pincék, kidőlt fák: éjjel vihar söpört végig Magyarországon

2023. augusztus 5. – 07:24

Másolás

Vágólapra másolva

Több vármegyében és a fővárosban is jelentős károkat okozott az éjjeli vihar Magyarországon. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság MTI-hez eljuttatott jelentése szerint szombat reggelig több mint ezer bejelentést kapott a szervezet, a hajnali vihar miatt csak Budapestről eddig 1700, Pest vármegyéből pedig közel 400 bejelentés érkezett. Főként kidőlt fákhoz, leszakadó vezetékekhez, megsérült épületekhez hívták a szakembereket, de a tűzoltóknak sok munkát adott a házak alagsorát elöntő víz kiszivattyúzása is.

Hozzátették, Budapesten több útszakaszon is áll a víz, a közlekedési lámpák pedig sokfelé nem működnek. Aki teheti, kerülje el ezeket a helyszíneket. A felgyülemlett vízen se gyalog, se autóval ne haladjunk át, mert nem lehet látni, mi van a felgyülemlett víz alatt, a sok csapadék akár a csatornafedeleket is elmozdíthatta.

Az Időkép szerint Budapest több pontján kísérte viharos szél a zivatarokat az elmúlt éjszaka során, bizonyos helyeken 70-80 km/órás széllökéseket mértek. A főváros több részére is özönvíz zúdult, egyes helyeken rövid idő alatt 30-40 milliméter eső esett, de Pestszentlőrincen az 50 mm-t is elérte a csapadék mennyisége.

Fejér és Tolna vármegyében is vihar tombolt az elmúlt órákban. Az esetek többségében ezekről a helyekről is kidőlt fákról és a heves esőzés okozta nehézségekről érkeztek hírek az MTI-hez. Mint írják, Dombóváron az árokba hajtott egy autó, amelyet a helyi hivatásos tűzoltók szabadítottak ki.

A 2023. augusztus 5-én, szombat hajnalban Budapestre lecsapó vihar utáni károk fotói – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI A 2023. augusztus 5-én, szombat hajnalban Budapestre lecsapó vihar utáni károk fotói – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI
A 2023. augusztus 5-én, szombat hajnalban Budapestre lecsapó vihar utáni károk fotói – Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Fakidőlések miatt hívták a tűzoltókat Regölyben, Simontornyán, Rétszilason, Cecén, Sáregresen, Döbröközben és Szabadegyházán is. Nagylókon beszakadt egy ház teteje, és ledőlt a kémény, több utcában pedig villanyoszlop, illetve fák dőltek ki. A Sárosdot és Hantost összekötő utat le kellett zárni, mert eltorlaszolta egy fa. Velence és Pusztaszabolcs között szintén több fa kidőlt az útra.

Közlekedési káosz

A Mávinform tájékoztatása szerint jelentős késésekre lehet számítani a vonatközlekedésben is, miután az átvonuló vihar miatt fák dőltek a sínekre, illetve egy-egy szakaszon, például Maglód és Rákoshegy közt a felsővezetékeket is megrongálta a vihar. Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írják, hogy az érintett szakaszok közt van a Budapest–Újszász–Szolnok-, a Budapest–Hatvan-, a Budapest–Veresegyház–Vác-, a Budapest–Cegléd-vonal is.

Nem közlekednek a vonatok Maglódnál, Mende és Rákoshegy közt pótlóbuszra szállhatnak az utasok, de Aszód és Galgamácsa közt sincs vonatközlekedés, mert ott egy kidőlt fa szakította le a felsővezetéket. Ugyancsak műszaki hiba van Ferencváros és Kőbánya-Kispest közt mindkét vágányon, amely a székesfehérvári G43-as vonatoknál okozhat kimaradást, késést, míg Kőbánya-felső és Rákos között mindkét vágányon is fakidőlés miatt nem járnak a vonatok. A vonatközlekedést érintő súlyos károkról folyamatosan érkeznek a hírek a Mávinform Facebook-oldalára.

A cég szerint iszapátfolyás miatt akár 20-30 perces késésekre kell számítani a Budapest–Vác–Szob-vonalon is. Nagymaros és Szob között, a dömösi megállóhelynél a heves esőzés következtében csak az egyik vágányon közlekedhetnek a vonatok.

Nem járnak a vonatok Magyarnándor és Nógrádkövesd, Balassagyarmat és Drégelypalánk között, szintén a vihar miatt. A Mávinform szerint az előbbi szakaszon fa dőlt a sínekre, míg a Balassagyarmatról Aszódra indított hajnali vonat fának ütközött. A MÁV-START pótlóbusszal szállítja az utasokat ezen a szakaszon.

Ugyancsak a vihar miatt akadozik a vonatközlekedés Mezőtúr és Kétpó között, ahol mindkét vágányon zárlatos lett a felsővezeték, míg Hajdúszoboszló és Ebes között elromlott biztosítóberendezés. Az érintett vonalakon jelentős késésekre kell számítani a Mávinform szombat reggeli tájékoztatása szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!