Jön az újabb vihar, Csongrád-Csanádra és Békésre harmadfokú figyelmeztetést adtak ki

2023. augusztus 5. – 08:46

Másolás

Vágólapra másolva

Egy hullámzó hidegfront alakítja a hétvége időjárását, sokfelé jöhetnek heves záporok, zivatarok, vasárnapra keleten is lehűl az idő, írja az Időkép. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán azt írja, hogy szombaton heves zivatarokra is nagy az esély, amelyeket felhőszakadás, jégeső kísérhet, emellett károkozó szélrohamok (90 km/óra) is előfordulhatnak, emiatt az ország középső részére másodfokú figyelmeztetést adtak ki.

Frissítés 15:30-kor: Az OMSZ délután kiadta a másodfokú figyelmeztetést a keleti országrészre is felhőszakadás miatt, már csak nyolc nyugati megyében maradt meg az elsőfokú figyelmeztetés.

Zivatar miatt a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki Csongrád-Csanád és Békés vármegyére. A következő egy-két órára vonatkozó riasztásokat itt tudja nyomon követni.

Mint az OMSZ írta, délután a Dunántúl nagyobb részén nyugat felől lassan stabilizálódik a légkör, ám tartós esőből itt is nagy mennyiség hullhat. Azonban a Duna vonalában, illetve attól keletre szombat délutántól ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki délről észak, északkelet felé haladó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. Az előrejelzés szerint a zivatartevékenység éjszaka várhatóan fokozatosan az északkeleti tájakra terjed át.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol a heves zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá. Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert, vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.

A várható felhőszakadások a péntekihez hasonlóan újabb özönvizeket hozhatnak, sőt villámárvizek is kialakulhatnak,

vasárnap estig helyenként 100 mm csapadék is összegyűlhet.

A szombati hőmérséklet nyugaton már a kora őszt idézi, ott 20 fok körül alakul a hőmérséklet, azonban kelet, délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, az Alföldön még mindig 30 fok fölé melegszik fel a levegő, a Dél-Alföldön akár 35 fok is lehet.

Vasárnap az ország keleti, északkeleti felére is megérkezik a hűvösebb levegő, délután sem lesz melegebb 19–25 foknál. Ráadásul sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik majd a nyugatira-északnyugatira forduló szél. Nagyobb mennyiségű csapadékra az ország keleti-északkeleti felén számíthatunk, a Dunántúlon inkább már csak elszórt záporok, zivatarok lehetnek.

Hétfőn szeles időre, felhőátvonulásokra számíthatunk elszórt záporokkal, zivatarokkal. A csúcshőmérséklet mindössze 20–25 fok között alakulhat.

A nagy esőzések után három vármegyében (Borsod Abaúj-Zemplén, Heves és Pest) megszűnik a tűzgyújtási tilalom. Hozzátették, hogy erdőterületen tüzet rakni a tűzgyújtási tilalom megszűnése után is csak a kijelölt és kiépített tűzrakóhelyen szabad, szélcsendes időszakban úgy, hogy az a környezetre veszélyt ne jelentsen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!