Országos Vízügyi Főigazgatóság: Árhullámok indultak el a magyarországi folyókon

2023. augusztus 4. – 16:13

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordközeli árhullámokat is hozhat a rendkívüli mennyiségű és kiszámíthatatlan eloszlású augusztusi csapadék a magyarországi folyókon. Az elmúlt két napban hullott esők már árhullámokat indítottak el a Dunán, a Rábán, a Murán, a Dráván, a Sajón, a Tarnán és a Zagyva folyón is.

– közölte péntek délután az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken. Mivel a hétvégén több hullámban is komoly esőzésekre lehet számítani, ezért pénteken megkezdte működését a több igazgatóság munkáját összehangoló vízügyi országos műszaki irányító törzs. Az OVF felhívta arra a figyelmet, hogy a hidrológiai előrejelzések részben a még le nem hullott csapadék alapján készültek, így a meteorológiai helyzet magas bizonytalansága miatt a hidrológiai előrejelzések jelentős bizonytalansággal terheltek.

Számítások szerint amennyiben az előrejelzésekben szereplő eső ténylegesen lehullik, akkor a Rábán, valamint a Dráva vízrendszerén a valaha mért legnagyobb vízállási értékeket is meghaladhatja a tetőzés szintje.

Az igazgatóság közlése szerint az Országos Vízjelző Szolgálat számításai alapján a következő hat napban a Duna vízrendszerén a Dunán Nagybajcsnál az elsőfokú, a Rábán, a Murán és a Dráván a harmadfokú árvédelmi készültségi szintet meghaladó vízállás várható. Budapestnél a tetőzés augusztus 9-én, szerdán este várható 500-550 centiméter körüli vízállással (ez jelentősen elmarad az elsőfokú riasztást kiváltó 620 centimétertől).

A Rába-Répce, a Mura, a Felső-Dráva és a Zagyva-Tarna vízgyűjtőjén már péntek reggelig is jelentős, az előre jelzettet meghaladó mennyiségű eső hullott, ennek hatására intenzív vízszintemelkedések indultak meg a Rába, a Mura és a Zagyva folyókon. A Tisza vízrendszerén a Tarnán elsőfokú, a Sajón és a Hernádon a másod-, a Zagyván pedig a harmadfokú árvédelmi készültségi szinteket meghaladó vízszintek kialakulása várható.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!