Ukrán elnöki tanácsadó: Orbán azonnal letérdelne, ha Oroszország ezt követelné tőle

2023. augusztus 3. – 07:38

Másolás

Vágólapra másolva

Orbán azonnal letérdelne, ha Oroszország ezt követelné tőle. A szuverenitás akkor nyilvánul meg igazán, ha az ember hajlandó nagy árat fizetni a szabadságáért – mondta a HVG-nek Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

Podoljak szerint Oroszország még mindig előnyben van a harctéri taktikai repülőgépek tekintetében. Az ukrán hadművelet sikeréhez nem 10-15 tankra számítanak, hanem további 100–300-ra. Szerinte a Prigozsin-lázadás megmutatta, hogy Oroszország gyenge állam, nincs jól működő irányítási és rendfenntartási szisztémája. Putyin a valóságban már nem népszerű. Ukrajna kártérítésre, a háborús bűnösök megbüntetésére és arra vár, hogy Oroszország a jövőben senkit ne legyen képes fenyegetni.

Orbán megismétli az orosz propagandaszövegeket

Podoljak a vele készült interjúban hosszasan beszélt Orbán Viktor szerepéről az orosz–ukrán háborúban. Az elnöki tanácsadó úgy látja, a magyar miniszterelnök nem érti, mi történik a világban és különösen a most zajló háborúban. Ennek pedig az a következménye, hogy nyilatkozataival rombolja a közös európai értékeket. Podoljak szerint Orbán semmiképpen sem tekinthető globális politikai szereplőnek, így nincs hatása a nemzetközi politikai folyamatokra.

„Orbán egy lokális politikus, aki nem tesz mást, mint szóról szóra megismétli az orosz propagandaszövegeket. Ezzel közvetlen kárt okoz Magyarországnak. Nem értem, hogy miért teszi, amikor hallgathatna is.”

Szerinte a magyar miniszterelnök közvetlenül érdekelt abban, hogy Putyin hatalmon maradjon, és sokkal tisztességesebb lenne, ha Orbán döntene az EU-ból való kilépésről, és nem ragaszkodna a közös európai piachoz és a Brüsszeltől érkező pénzekhez.

Podoljak szerint a magyar–ukrán kapcsolatok normalizálása attól függ, hogy ki lesz benne az új magyar kormányban, és mennyire reálisan fogja értékelni a kétoldalú kapcsolatok kérdéseit.

„Biztos vagyok abban, hogy amint Oroszország elveszíti a háborút, Magyarország 180 fokos fordulatot hajt végre. Putyin többi jelenlegi szövetségese is a múltat újrafestve arról beszél majd, hogy mindig is Ukrajna pártján állt.”

A Telex tavaly interjúzott a tanácsadóval Kijevben, azt az interjúnkat itt tudja elolvasni.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!