Egy kirúgott katona pert indított a honvédség ellen, határozott idejű szerződése alatt bocsátották el

2023. augusztus 2. – 06:53

Másolás

Vágólapra másolva

Bodó Géza kirúgott katona pert indított a honvédség ellen, amiért szerinte indokolatlanul bocsátották el. Úgy látja, a kirúgása összefügghet azzal, hogy egy bevetése alatt egészségügyi problémái jelentkeztek, és nem zárható ki, hogy félrekezelték, kártérítést követel, írja a 24.hu. Ráadásul az elbocsátása azért is lehet problémás, mert határozott idejű szerződése volt, amiből még két év hátravolt, azonban végkielégítés és kompenzáció nélkül mondtak fel neki, mindössze visszailleszkedési támogatást kapott, ami több mint nyolc év szolgálati idő után kéthavi távolléti díjának megfelelő összeget jelent.

A lapot több szerződéses katona is megkereste, akiket elbocsátottak a honvédségtől, de csak Bodó Géza vállalta névvel is a történetét. Bodó Géza Debrecenben, a Bocskai István lövészdandárban szolgált szakaszvezetőként. Elmondása szerint egy éjszakai ügyelete végén tudta meg: a honvédség nem kíván velük tovább dolgozni, és felbontják a szerződésüket, de indoklást nem kapott.

Visszaemlékezése szerint felolvasták a Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter által aláírt határozatot, mely alapján Bodó Géza szakaszvezetőt rendelkezési állományba helyezik két hónapra. Az indoklásban egy idén januárban hozott kormányrendeletre (8/2023.) hivatkoztak. Ugyanis a honvédség személyi állományának fiatalítására hivatkozva a kormány rendeletben tette lehetővé, hogy a honvédelmi miniszter egyoldalú döntéssel, kéthavi felmentési idővel felmondhassa a szolgálati viszonyát azoknak a katonáknak, akik betöltötték 45. életévüket, és legalább 25 év tényleges szolgálati viszonnyal rendelkeztek.

A rendelkezési állomány azt jelenti, hogy az illető leadja a felszerelését, átadja a beosztását, és várja, áthelyezik-e valahová. Azonban a két hónapos rendelkezési állomány leteltével egy újabb határozattal elbocsátották Bodó Gézáékat. „A felmentés indoka a kormányrendelet 7. § b) pontjára figyelemmel az állományilletékes parancsnok által az ön más beosztás betöltésére történő tervezhetőségéről tett nyilatkozata” – olvasható a honvédelmi miniszter által jegyzett felmentési határozatban.

A történetet szinesíti, hogy Bodónak iraki missziója idején egészségügyi problémái jelentkeztek, amelyeket szerinte félrekezeltek. Az orvosi jelentés szerint nem zárható ki, hogy késett a megfelelő ellátás. Fél évig egészségügyi szabadságon volt, utána visszahelyezték a régi helyére, nem szerelték le. Viszont a lap azt írja: ebben az esetben kellett volna Bodónak kapnia életjáradékot vagy valamilyen kompenzációt.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter korábban sértődött Facebook-harcosoknak nevezte a kirúgott katonákat, akik sérelmezték az elbocsátásukat. Bodó szerint viszont nem sértődés, hanem jogos követelés egy demokratikus jogállamban, ha egy határozott idejű szerződést felbontásánál az ember követeli az elvett éveket.

A 24.hu megkereste az ügyben a Magyar Honvédséget, de válaszokat nem kaptak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!