Mostantól könnyebben lehet oroszországi vízumot igényelni Magyarországon

2023. augusztus 1. – 11:48

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd délelőtt az USA biztonsági kockázatokra hivatkozva korlátozta a magyar útlevéllel rendelkezők vízummentességét. Ugyanezen a napon az oroszok bejelentették, hogy mostantól Oroszországba már elektronikus vízumot is igényelhetnek a magyarok.

Az elektronikus vízumot 55 ország – köztük Magyarország – állampolgárai kaphatják meg, mindössze 52 dollárnak megfelelő díjat kell kifizetni. Az egyszeri, 16 napi tartózkodásra feljogosító elektronikus beutazási vízumot az orosz külügyminisztérium weboldalán vagy egy mobiltelefonos alkalmazás segítségével lehet igényelni – írja az MTI.

Azt írják, az e-vízum igényléséhez érvényes a külföldi állampolgároknak útlevélre, egészségbiztosításra és útlevélképre van szüksége, meghívóra, szállodafoglalás vagy az utazás célját igazoló egyéb dokumentumra nem. A kérelmet legkésőbb négy nappal az Oroszországba való belépés tervezett időpontja előtt kell benyújtani, és a vízum a kiállítását követően 60 napig érvényes.

Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium szerint 2023 végére a beutazó turistaforgalom 10 millió főre nőhet, többek között az e-vízum bevezetésének köszönhetően. Oroszországban 2020-ban fogadták el azt a törvényt, amely lehetővé tette volna, hogy 2021-től 52 ország állampolgárai igényelhessenek e-vízumot, ám a végrehajtását a koronavírus-világjárvány miatt elhalasztották.

Tavaly ősszel Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a kormányt, a külügyminisztériumot, a belügyminisztériumot és a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB), hogy az e-vízum projektet terjesszék ki az Oroszországgal szemben barátságtalannak minősített országok listáján nem szereplő államokra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől