BM: A külhoni magyarok adatait követelte az USA Magyarországtól, nem adjuk ki senkinek

2023. augusztus 1. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

„Az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya!” A magyar kormányból először a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium reagált egy három mondatos közleményben az amerikaiak kedd délelőtti bejelentésére.

Az Egyesült Államok korlátozta a Magyarországról érkezők vízummentességét, mert szerintük az egyszerűsített honosítási eljárás keretében közel egymillió ember kapott magyar állampolgárságot 2011 és 2020 között megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

David Pressmann, az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint az amerikai kormány évek óta foglalkozik ezzel a „biztonsági sebezhetőséggel”, de a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a program követelményeinek minden szempontból megfeleljen.

Augusztus elsejétől a magyar útlevéllel rendelkezők számára az úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszer (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) két évről egy évre csökken, és csak egyszeri használatra lesz érvényes.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!