A rendőrség járhat utána a Fudan Egyetem rejtélyes alapítványának

2023. július 31. – 15:42

Másolás

Vágólapra másolva

Vadai Ágnes újabb írásbeli kérdését értékelte feljelentésként Polt Péter legfőbb ügyész, így, bár a kérdés az ügyészségnek lett címezve, az V. Kerületi Rendőrkapitányságon járhatnak majd utána annak is, hogy mi történt a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvánnyal.

Vadai azért érdeklődött az ügyben, mert a momentumos Tompos Márton július 10-i videója alapján a képviselő a korábbi, Márvány utcai székhelyén nyomát sem lelte az alapítványnak, és a recepción sem tudtak neki mondani semmit róla. Tompos az alapítványt amúgy sem ekkor, sem korábban nem találta meg a hivatalosan bejelentett székhelyén, a Kéthly Anna téren sem, februárban az is kiderült, hogy se emailcíme, se telefonszáma nincs a Fudan Egyetem alapítványának.

Vadai hozzátette, hogy az RTL-nek sem sikerült elérnie az alapítványt – aztán amikor Tusványoson próbálták kérdezni Csák János kulturális és innovációs minisztert, az alapítvány kuratóriumi elnökét, ő előbb azt mondta, hogy márpedig ott van az alapítvány, aztán felháborodott, hogy nem Tusványosról kérdezik –, miközben a tavalyi beszámolója szerint közben rendesen költenek fizetésekre, erre a célra tavaly 123 millió forint ment el. Mindennek fényében tette fel végül a kérdést, hogy „az ügyészség szerint mi történt a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvánnyal?”

Ez egyébként jó kérdés, mert az alapítvány működő entitásnak tűnik, a fizetések mellett tavaly szeptemberben már kádercseréket is végrehajtottak ott. Így lett Csák a kuratórium elnöke Palkovics László helyett, és így került be a kuratóriumba Szabó László, volt gyógyszeriparért felelős miniszteri biztos is, aki korábban a Mediaworksöt vezette, amíg Rogán Antal el nem küldte. Mindez ugyanakkor nem ad okot az alapítvány létezésére, a Fudan Egyetem ugyanis az azt fenntartó szervezettel ellentétben nem létezik, és az azt övező politikai viták, meg az azt is érintő beruházási stop miatt nem úgy tűnik, hogy egyhamar fog, ha egyáltalán bármikor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!