Elaltatták Nivát, a budapesti állatkert szibériai tigrisét

2023. július 31. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

Elaltatták Nivát, a Fővárosi Állat- és Növénykert idős szibériai tigrisét, aki csaknem tizenhárom éven át volt a budapesti állatkert lakója – írta az állatkert közleménye.

Niva 2006. május 18-án született a hollandiai Rhenen városában működő Ouwerhands Állatparkban. 2010 októberében került a budapesti állatkertbe, ahol hamar összeszokott az új párjával, Norbival. Öt kölykük született, Virgil, Manu és Thrax felnőve a németországi Gelsenkirchen állatkertjébe, Grusha és Macan pedig a Miskolci Állatkertbe kerültek.

Niva párja, az akkor már 18 éves Norbi 2021-ben halt meg. Niva sem volt sokkal fiatalabb, idén májusban töltötte be a tizenhetedik életévét, ami a tigriseknél tekintélyes kornak számít. Bár állatkerti körülmények között akadnak ennél idősebb egyedek is, a vadonban a tigrisek többsége meg sem éri ezt a kort.

Niva életét a korral járó gyógyíthatatlan betegségek már nagyon megnehezítették az elmúlt időszakban, az utóbbi hetekben pedig tovább rosszabbodott az állapota. Az állatorvosok mindent megtettek, hogy segítsenek neki, ám péntekre már annyira súlyossá vált a helyzet, hogy kénytelenek voltak Nivát elaltatni.

A Fővárosi Állat- és Növénykert kiemeli, hogy a szibériai tigrisek állománya veszélyeztetett. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) legutóbbi, 2022-es felmérése alapján a vadon élő állomány 265–486 példányra tehető, míg a világ állatkertjeiben közel 500 egyedet tartanak, ami valamivel több, mint a természetben élő állomány, így az állatkerti szaporítás jelentős mértékben járulhat hozzá ezeknek az állatoknak a fennmaradásához.

A szibériai tigrisek nem is annyira a klasszikus értelemben vett Szibériában, hanem az orosz Távol-Keleten, az Amur és az Usszuri folyók vidékén őshonosak, ezért aztán gyakran hívják őket Amur vagy amuri tigriseknek is. A budapesti állatkertben már az 1930-as években is előfordult szibériai tigris, 1971 óta pedig folyamatosan bemutatják őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!