A veszprémi Csolnoky Kórház egyik dolgozójának 60 ezer forinttal csökken a fizetése a béremelése után

2023. július 31. – 22:49

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába emeli meg a kormány júliustól 18 százalékkal az ápolók, asszisztensek, mentősök alapbérét, a veszprémi kórház egyik dolgozójának a bére 60 ezer forinttal lesz kevesebb – számolt be az esetről az RTL Híradója.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház egyik pénzügyi ügyintézőjének a bruttó alapbére eddig 296 400 forint volt, amit júliustól megemelnek 377 000 forintra. Viszont eddig kapott egy 138 600 forintos illetménykiegészítést, amit mostantól megvonnak tőle, így végeredményben 60 ezer forinttal lesz kevesebb a havi fizetése. A veszprémi kórház az illetménymegvonást azzal indokolta, hogy az alkalmazott illetménykiegészítése meghatározott időre szólt, a bértáblában rögzítettnél pedig nagyobb emelést kapott. Így szerintük minden a jogszabályok szerint történt.

Egy esetből korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, de az érdekképviseletek szerint a veszprémi kórházban történtek nem egyediek: a szakdolgozói kamaránál több hasonló esetről hallottak már. Az illetménykiegészítésről az Országos Kórházi Főigazgatóság jóváhagyásával a kórházak maguk dönthetnek. Az RTL Híradójának Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke azt mondta:

jogszabályellenes ez a gyakorlat, ugyanis a béremelések nem járhatnak együtt a juttatások elvonásával, hiszen ha ez megtörténik, a béremelésből a munkavállaló nem érzékel semmit.

A Magyar Szakdolgozói Kamara a minisztériumhoz fordul az esetek kivizsgálásért. Az Országos Kórházi Főigazgatóság az RTL kérdésére azt írta: nincs tudomásuk a veszprémi esethez hasonló ügyről.

Az alapbéremelés az ápolók és az egészségügy nem gyógyító (gazdasági, műszaki, pénzügy-számviteli stb.) területein dolgozókat érinti. A Belügyminisztérium korábbi közleménye szerint a béremelés 84 ezer egészségügyi szakdolgozót érint, erre a célra idén 41,5 milliárd forintot fordít a kormány. A tervek szerint 2024-től átlagosan 50 százalékos emelésre számíthat az ágazat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!