Fót fideszes polgármestere szerint garanciát kaptak arra, hogy a város területén nem épül akkumulátorgyár

2023. július 27. – 13:33

Másolás

Vágólapra másolva

„Garanciát kapott a város: nem települ Fótra akkumulátorgyár” - jelentette be Facebook-oldalán Fót kormánypárti polgármestere, Vass György.

Vass azt írja, a HelloParks nyilatkozatban vállalta, hogy fóti területen a jövőben nem köt bérleti szerződést akkumulátorcellák gyártásával foglalkozó vagy más, jelentős zavaró hatású tevékenységet végző vállalattal.

A városban július 12-én tartottak lakossági fórumot, miután kiderült, hogy két akkumulátoripari vállalkozás is betelepülni készül a 76 hektáros HelloParks logisztikai központba. A fórumon hiába jelezte a polgármester, hogy ő is ellenzi a beruházást, kifütyülték.

Most a Facebookon azt írja, az önkormányzat hónapok óta dolgozott azon, hogy garanciát kapjon arra, hogy a lakosokat akkumulátorcellák gyártásából jelentős környezeti hatások (levegő-, talaj-, víz- vagy környezetszennyezés) ne érhessék a jövőben sem. Mint írja, a fóti képviselő-testület tavaly decemberben fogadott el nyilatkozatot arról, hogy minden lehetséges eszközzel korlátozza, hogy a város területén környezetszennyező vállalkozások működhessenek.

„A HelloParks-szal kötött megállapodás részeként módosul a hatályban lévő településrendezési szerződés is. Ebbe beépítjük, hogy a HelloParks területén végzett tevékenységek környezetre gyakorolt hatását folyamatosan kötelező mérni és az eredményekről tájékoztatást szükséges adni”.

A HelloParks képviselője a lakossági fórumon az akkumulátorgyár védelmében egyébként azt mondta, hogy „a legveszélyesebb munka nem itt fog történni”, Fóton csak összeszerelik a kész akkumulátorokat, és ez szerinte valójában könnyűipari tevékenység.

A magyarországi akkumulátorgyártással részletesen, több cikkben is foglalkoztunk a cikkeink itt olvashatók.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!