Két testőr is átúszta a Balatont Novák Katalinnal

2023. július 26. – 11:07

Másolás

Vágólapra másolva

Nem maradt védelem nélkül az államfő a Balatonban sem, a Blikk kiszúrta, hogy a Révfülöp és Balatonboglár közötti 5,2 kilométeres távon végig az államfő mögött úszott egy nő és egy férfi. A lapnak a TEK megerősítette, hogy két testőr is közelről követte az államfőt a Balaton-átúszás során.

Az egyik testőr az államfő által megosztott videóban is feltűnik: a férfi nem sokkal az államfő után ereszkedett a vízbe, és végig mögötte úszott. A Blikk fotósának beszámolója szerint a vízből „kifelé jövet is ott álltak mindketten az államfő és a férje közvetlen közelében”.

Nem meglepő, hogy Novák Katalin védelméről a vasárnapi rendezvényen is gondoskodtak, az államfőt ugyanis a nap minden percében megilleti a védelem, amit a Terrorelhárítási Központ (TEK) lát el.

Forrás: Novák Katalin / Facebook Forrás: Novák Katalin / Facebook
Forrás: Novák Katalin / Facebook

„Törvény rendelkezik arról, hogy a köztársasági elnöknek a hivatalos és magánprogramjaira kiterjedően is személyi védelem jár. Ez megfelel a nemzetközi gyakorlatnak is, hiszen egy ország államfője jellemzően védett személy. A köztársasági elnököt a személyvédelem életének, testi épségének megóvása érdekében a nap 24 órájában, hivatalos és magánprogramjain egyaránt megilleti, mely kiterjed külföldi utazásainak biztosítására is” – írta a lapnak a TEK.

„Az állandó védelem kiterjed a védett személy életének, testi épségének megóvására, tartózkodási helyének védelmére, közlekedési útvonalára, részvételével lebonyolított programok helyszínére, programja során egészségügyi ellátás biztosítására. A TEK folyamatosan gyűjti, elemzi-értékeli a védett személy veszélyeztetettségére vonatkozó adatokat és információkat. Az, hogy egy adott rendezvényen az államfő védelme kapcsán milyen biztonsági intézkedések születnek, a beszerzett és a feladat végrehajtása szempontjából jelentőséggel bíró információk, a fenyegetettség és az egyedi helyzet komplex mérlegelésének függvénye” – részletezték.

Forrás: Novák Katalin / Facebook Forrás: Novák Katalin / Facebook
Forrás: Novák Katalin / Facebook

Novák Katalin a táv teljesítése után az M1-nek azt nyilatkozta: „A Balaton-átúszás, az csak itt van Magyarországon”. Az államfő szerint a rendezvény „egyszerre szól a sportteljesítményről, a közösségről, az összetartozásról és a hazánkról, a magyar tengerről, a Balatonról is, és mindezt kifejezi a Balaton-átúszás. És ez egy olyan hagyományos tömeges sportrendezvény, amelyen örömmel veszünk részt a férjemmel együtt, sok másik magyar ember mellett.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!