Szeptemberig nem lehet este és hétvégén szülni a jászberényi kórházban

Legfontosabb

2023. július 24. – 11:01

Másolás

Vágólapra másolva

Szeptember elsejéig nem lehet szülni délután 16 és reggel 8 óra között, illetve hétvégén a jászberényi kórházban, és ekkor a gyermekosztály sem fogad betegeket – derül ki a Telex birtokába került dokumentumból. A városban és a környéken élők az ügyeleti időben Szolnokon, Cegléden, Kistarcsán vagy Hatvanban kapnak ellátást – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) határozatában. Az ellátási rend ideiglenes átalakítását kérdésünkre az Országos Kőrházi Főigazgatóság (Okfő) is megerősítette.

A dokumentum szerint a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház július 20-án értesítette a Nemzeti Népegészségügyi Központot arról, hogy a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztályán az ott történt „személyi változások miatt” július 24-től szeptember 1-ig csak hétköznapokon és csak 8-16 óra között tud ellátást nyújtani. Emiatt a szülészet sem tud ezen az időponton kívül működni.

Az NNK határozata szerint ezért szeptember elsejéig 16 óra után másnap reggel 8-ig, illetve a hétvégén más kórházak látják el a betegeket. A betegek elhelyezését az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) koordinálja.

A szülészeti ellátást este és hétvégén a környékbeli települések elhelyezkedésétől függően a szolnoki Hetényi Géza Kórház, a ceglédi Toldy Ferenc Kórház, a hatvani Albert Schweitzer Kórház vagy a kistarcsai Flór Ferenc Kórház látja el. A csecsemő- és gyermekgyógyászati ellátást ügyeleti időben a szolnoki, a ceglédi vagy a kistarcsai kórház veszi át.

Bár az új rendelkezés hétfő délutántól lép életbe, erről a kórház oldalán cikkünk megjelenéséig, azaz hétfő délelőtt sem volt elérhető információ. Úgy tudjuk, ennek oka az lehet, hogy az utolsó pillanatig folytak az egyezkedések a helyzet megoldásáról: felmerült, hogy a szülészeti osztályon sikerülhet megoldani az utánpótlást, így az átszervezés csak a gyermekosztályt érintette volna. Végül azonban maradt a hozzánk is eljutott dokumentumban felvázolt verzió, azaz a szülészeti osztály működését is korlátozzák.

Kérdéseinkkel vasárnap megkerestük az OMSZ-t, az NNK-t és az Országos Kórházi Főigazgatóságot is. Az Okfő hétfő reggelre ígért választ, ebben megerősítették az ellátási rend átalakítását, és azt ígérték, hogy hamarosan a kórház oldalán is megjelenik erről a tájékoztatás.

Korábban a mosonmagyaróvári Karolina Kórházban is hasonló intézkedést vezettek be, ott március 1-től lépett érvénybe, hogy csak hétfő reggel 8 órától péntek délután 16 óráig fogadják az érkezőket a szülészeti és a csecsemő- és gyermekosztályon. A szülések is csak ebben az időszakban biztosítottak.

Frissítés: Cikkünk megjelenése után a kórház főoldalára is kikerült a részletes tájékoztató mind a szülészeti-nőgyógyászati, mind a csecsemő- és gyermekgyógyászati osztály új működési rendjéről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!