Baranyában még szombaton is tart a pénteki viharkárok felszámolása

2023. július 22. – 10:43

Baranyában még szombaton is tart a pénteki viharkárok felszámolása
Útra dőlt fa – Fotó: Katasztrófavédelem

Másolás

Vágólapra másolva

A pénteki vihar miatt a tűzoltóknak 323 alkalommal kellett beavatkozniuk: Baranyában 150 házban keletkezett kár, Bács-Kiskun egy rehabilitációs otthon tetejére dőlt fa, a déli országrészben pedig több ezer fogyasztónál szünetelt az áramellátás – derül ki a Katasztrófavédelem közleményéből.

Baranya megyében hat településen csaknem 150 épületben okozott károkat a jégeső. Csányoszrón egy családi ház teteje olyan súlyosan károsodott, hogy lakhatatlanná vált. Az épületkárok mellett 70 esetben kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották a baranyai tűzoltókat. A károk elhárítása még szombat reggel is zajlott. A Baranya Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a helyzet kezelésére operatív törzset hozott létre.

Jég okozta károk – Fotó: Katasztrófavédelem
Jég okozta károk – Fotó: Katasztrófavédelem

Az MTI azt írja, hogy Baranya megyében hatalmas szél is volt: Sátorhelyen óránkénti 136,8 kilométeres szelet regisztráltak, míg a Pécs-Pogány repülőtér két mérőállomásán 131, illetve 125,6 kilométer/órás szelet mértek.

Bács-Kiskun megyében a tűzoltókat a megye déli részébe riasztották a legtöbbet úttestre, épületekre, vezetékekre dőlt fákhoz. Tompán egy parkolóban álló személygépkocsi oldalára és tetejére dőlt egy nagy fa. Katymáron egy rehabilitációs otthon tetejére dőlt egy diófa, ami az épület tetejében okozott károkat, a tűzoltók a fát láncfűrésszel eltávolították, az otthon működését nem befolyásolta az eset.

A déli országrészen több fa is elektromos vezetékekre dőlt, emiatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyékben pénteken több ezer fogyasztónál szünetelt az áramellátás, ez szombat reggelre néhány százra csökken. Békés megyében 40 esetben riasztották a tűzoltókat viharkárok felszámolására. A kidőlt fák mellett a felgyülemlett esővíz miatt hívták a tűzoltókat. Pusztaföldváron egy általános iskola és óvoda tetejére dőlt egy fa. Csongrád-Csanád megyében Makó, Szeged, Mórahalom és Hódmezővásárhely környékéről érkeztek a bejelentések.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!