Már Budapestet is elérte a zivatar, Baranyában súlyos károkat okozott a viharos szél

2023. július 21. – 19:28

Másolás

Vágólapra másolva

Heves zivatarok, szupercellák lépik át a nyugati, délnyugati határt, melyeket kiadós felhőszakadás, 3-5 centis jégeső, és károkozó (akár 90-110 km/h-t meghaladó) szélvihar kísérhet, írja az Időkép.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a déli, délnyugati országrészre, összesen 3 vármegyére adott ki harmadfokú figyelmeztetést. Délkeleten már kialakultak intenzívebb zivatarok, melyeket jégeső kísért.

A vihar 19 óra körül már elérte a fővárost, itt lehet megnézni az Időkép radarján, merre jár éppen. Szegeden is nagyjából ekkor csapott le, Pécsen jégeső is volt, és orkán erejű szél. A Balatonhoz 18 óra körül ért a vihar. A Szigetvári járásban található Teklafalun 34 mm eső esett a ma délutáni zivatarból, ez fél havi csapadéknak felel meg.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) este azt közölte az MTI-vel, hogy tetőket rongált meg, fákat döntött ki, ágakat tört le és vezetékeket szakított le a viharos szél Baranya vármegyében. Két óra alatt több mint hetven bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez a viharos szél, felhőszakadás és heves zivatar okozta károk miatt.

Pécs tömbházas városrészében, Kertvárosban az egyik utcát teljesen elzárta egy kidőlt fa, egy közeli tízemeletes házba víz folyt, míg egy másik környékbeli utcában árvízként hömpölygött az esővíz. Kölkedről és Harkányból főleg fák kidőlése miatt riasztották a tűzoltókat, míg Marócsán és Csányoszrón tojásméretű, a lakóházak tetőzetét megrongáló jég esett, de Drávafokon, Bólyon és Hiricsen is több ház tetejét bontotta meg a vihar, emellett Sátorhelyen sok fa dőlt ki, és több tetőt rongált meg a vihar.

Több helyen, például Villány és Magyarbóly között és Mohács közelében is fa dőlt a sínekre, így ott nem járnak a vonatok, Békéscsabán pedig meghibásodott felsővezeték miatt akadozik a vonatközlekedés. A békéscsabai vasútállomáson a vihar megrongálta a felsővezetéket, átmenetileg csak dízelvontatással lehetett közlekedni az egyik vágányon Békéscsaba és Murony között, és 30-60, esetenként 60-80 perccel megnőtt a menetidő a békéscsabai fővonalon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!