A médiahatóságnak üzent az újságírószövetség a HírTV-s hírhamisítás miatt

2023. július 22. – 22:50

Másolás

Vágólapra másolva

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége felszólította a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságot, hogy kezdeményezzen eljárást a „HírTV hírhamisító gyakorlatának megfékezésére, hogy ne lehessen Magyarországon következmények nélkül hamis hírekkel szennyezni az étert” – derült ki az MTI-hez is eljuttatott közleményükből.

A konkrét eset az volt, amikor a HírTV brit focidrukkerekkel illusztrálta a krími híd felrobbantását ünneplő ukránokról szóló hírét. Azt állították, hogy ukránok ujjonganak a kercsi híd egy részének sikeres bombázása után. A bevágott felvétel azonban, könnyen azonosíthatóan, egy angol labdarúgó mérkőzésre adott szurkolói reakció, ami a 7 évvel ezelőtti futball Eb idején készült, és amelyben nem ukrán civilek, hanem angol szurkolók ünnepeltek egy kocsmában, a világhírű Will Grigg's On Fire rigmust énekelve.

A Média1-nek írott levélben az NMHH azzal magyarázza eddigi passzivítását, hogy

„hatásköre kizárólag a médiaigazgatási jogszabályok betartatására terjed ki... Ennek alapján nincs hatásköre annak eldöntésére, hogy egy adott nyilvánosságra hozott információ igaz-e, és annak mekkora a valóságtartalma, arra más közhatalmi jogkörrel felruházott állami szerv – a bíróság – rendelkezik hatáskörrel.”

A MÚOSZ szerint az NMHH-nak a bírósághoz kell fordulnia, ha komolyan veszik a honlapjukon megfogalmazott feladataikat, ami a fogyasztók, felhasználók érdekeinek hatékony képviselete. Ez nem valósítható meg tisztességes, a tényeknek megfelelő tájékoztatás nélkül. A hírhamisítás ellen tehát az NMHH-nak is fel kell lépnie, mondják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!