Páros játszma, Hancúr párbaj – már ezeket a társasjátékokat is befóliázva veheti meg

2023. július 20. – 10:40

Másolás

Vágólapra másolva

Nem csak LMBTQ-érintettségű könyveket fóliáztak be az utóbbi időben a kormány melegellenes törvénye miatt, bizonyos társasjátékokkal is ugyanez történt. A 444 olvasója szúrta ki, hogy egy budapesti játékboltban a Páros Játszma – Ismerkedj okosan is kapott egy ilyen elfedő csomagolást. A társas a leírása szerint egy „beszélgetős, komolyabb kérdéseket is tartalmazó játék egy nyugodt kellemes estéhez”, rajta van a 18-as karika. Levélben kerestük meg az eset miatt a REGIO Játékkereskedelmi Kft. -t, mert az ő játékboltjukban készült a kép. Többek között arra voltunk kíváncsiak, a játékboltnak hány társasjátékukat kellett befóliáznia.

A Regio marketingvezetője, Gyaraki Dávid válasza szerint a vonatkozó kormányrendelet egyértelműen fogalmaz: „Szexuális termék – a szexuális termék forgalmazására szakosodott üzletek kivételével – csak zárt csomagolásban, a többi terméktől elkülönítve forgalmazható.” A rendelet indoklása szerint bizonyos társasjátékok is beleesnek a szexuális termék kategóriába.

„Ezen termékek gyári csomagolásán található képek vagy szövegek szexuális vágykeltésre alkalmasak, ami alapján szexuális termékeknek minősülnek, amelyek csak ekképpen árusíthatóak”

– írta kérdésünkre a marketingvezető.

A Regio játékboltnak nem csak a „Páros játszma” játéka, hanem a „Hancúr párbaj” és a „Hátsó gondolatok” nevű társasjátéka is be van fóliázva. Sőt, a társasjátékokat felnőtteknek szóló tartalmuk miatt, vezetői utasítás szerint elkülönítetten, a legfelső polcon elhelyezve, becsomagolva (csak a polccsíkon látható cikkszám és megnevezés) tárolják. A vásárló kérésére, csak életkora igazolása után adnak át ilyen terméket.

A marketingvezető tájékoztatása szerint azért lehet, hogy a 444 olvasója csak a Páros játszma játékot látta becsomagolva, mert nem minden boltjukban van készleten mindhárom társasjáték. Viszont minden üzletben ugyanez a három termék van becsomagolva.

A Libri boltjainak tucatjaiban mérlegeli az összes LMBTQ-könyv eltávolítását

2021-ben egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődése szempontjából veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.

Korábban írtunk arról, hogy a Libri az elmúlt hetekben jó pár könyvkiadót megkeresett, hogy megtudja: a kiadók szerint az adott könyvek megfelelnek-e a „gyermekvédelminek” nevezett, valójában melegellenes törvény előírásainak. Ebbe egyrészt azért kezdtek bele, mert valóban kevésbé tudhatják a boltjaikban forgalmazott több tízezer könyv mindegyikéről, van-e benne olyan tartalmi elem, amelyet a két évvel ezelőtt elfogadott jogszabály miatt kifogásolhatnak a hatóságok. Arról ebben a cikkünkben írtunk, hogy az összes LMBTQ-könyv eltávolítását mérlegeli boltjainak tucatjaiból a Libri a melegellenes törvény miatt. (A Libri a cikk megjelenése után közölte, hogy nem tervez változtatni a kínálatán.)

Tudományos kutatási eredmények egyértelműen igazolják, hogy a szexuális edukációnak, a minőségi könyveknek, irodalomnak fontos szerepe van abban, hogy azok a gyerekek is elfogadják magukat, és például ne akarjanak öngyilkosok lenni, akik talán éppen ekkortájt ébrednek rá, hogy a saját nemükhöz vonzódnak. A tudósok többségének álláspontja szerint ezek a dolgok nem tesznek meleggé olyanokat, akikben nincs erre késztetés, azoknak viszont támaszt nyújthatnak, akikben van ilyen orientáció.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!