Szijjártó magyargyűlölőnek nevezte az Európai Parlament alelnökét

2023. július 19. – 13:47

Másolás

Vágólapra másolva

„Nevetséges az Európai Parlament ”magyargyűlölő„ alelnökének a felvetése, amely szerint a BMW-nek Magyarország helyett Romániába kellene vinnie a beruházását, jól láthatóan teljes kudarc a hazánkban beruházó német vállalatok politikai zsarolása” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten a jemeni külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján egy kérdésre reagálva. Az Atv újságírója azt kérdezte, hogy bármilyen veszély fenyegeti-e, hogy Debrecenben legyen a BMW-gyár, miután olyan híreket lehetett olvasni, hogy esetleg Romániába telepítik.

Szijjártó Péter erre válaszolva nevezte magyargyűlölőnek Katarina Barley-t, az EP alelnökét. „Az említett hölgy egy magyargyűlölő személy, súlyos hungarofóbiában szenved” – kezdte a választ, az erről készült videót később a hivatalos Facebook-oldalára is kiposztolta:

Szijjártó Péter azt mondta, hogy a BMW-gyár építése is a tervek szerint halad, a vállalat az elektromobilitási stratégiája rendkívül jelentős elemét hozza Debrecenbe. „Hogy ezek a munkahelyteremtő, high-tech beruházások Magyarország helyett Romániában valósuljanak meg, ezt a német szocialisták akarják, meg néha az az érzésem, hogy a magyar baloldal is, de szerencsére nem rajtuk múlik ez, hanem a beruházói döntéseken, valamint a beruházók és a magyar kormány együttműködésén” – mondta.

„Az említett hölgy, a német és a magyar baloldal mindenfajta igyekezete dacára idén akár a tavalyi beruházási rekord kétszeresét is sikerülhet elérni” – mondta Szijjártó Péter.

A BMW-gyár alapkövét tavaly júniusban rakták le Debrecenben, a cég igazgatótanácsának tagja, Milan Nedeljkovic később azt mondta, hogy a világ legmodernebb üzemét építik, és a BMW több mint kétmilliárd euróra növeli (mintegy nyolcszáz milliárd forintra), ezzel megduplázza magyarországi beruházásának értékét.

A novemberi bejelentés szerint a várhatóan 2025-ben induló autógyár mellett az elektromos hajtású modellekhez szükséges akkumulátorokat is készítenek majd egy most épülő üzemben, amely ötszáz új munkahelyet jelent az eddigieken felül.

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!