Sokan voltak, de ők inkább elfordították a tekintetüket, mondja az életmentő pécsi hajléktalan

2023. július 18. – 05:00

Sokan voltak, de ők inkább elfordították a tekintetüket, mondja az életmentő pécsi hajléktalan
Németh György több mint két méter mély vízből mentette ki a zavartan viselkedő nőt – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Gűth Ervin
Pécsi tudósító

Másolás

Vágólapra másolva

Ismerősei közül egyedül csak ő tudott úszni, ezért gondolkodás nélkül a pécsi csónakázótóba ugrott az a hajléktalan férfi, aki július 8-án kimentett egy nőt a vízből. Németh György a Telexnek azt mondta: a tó másik oldalán sokan voltak, de ők inkább elfordították a tekintetüket, pedig szerinte az emberi élet mindennél többet ér. A férfi korábban Ausztriában dolgozott, napelemeket szerelt, de aztán súlyosan megsérült.

A pécsi belvárostól pár perc sétára található a Balokány-liget és a -tó. Németh Györgyöt nem volt nehéz megtalálni, ugyanis a környéken mindenki, a terület gondnoka is jól ismeri. Kisebb-nagyobb munkákat bíznak rá, ezzel is segítve a boldogulását.

A fedél nélküliként élő Németh György július 8-án szombaton az ismerőseivel sörözött és beszélgetett a tó partján. Ott volt a közelben egy nő is, aki egy ideje már zavartan viselkedett. Aztán váratlan dolog történt.

„Ott ült a part szélén, nézte a vizet, és egyszer csak eltűnt. Én nem is vettem észre, az egyik haver kiáltott fel. Azonnal nekivetkőztem, és ugrottam utána. Az emberélet mindennél többet ér.”

A mentés nem volt egyszerű a tóban, ahol 2 méter mély is lehet a víz. Németh György a kezével kapaszkodott a nőbe, és érezte, ahogy a nő a kapálózásával nyomja lefelé. „Nem volt nehéz, de fel kellett nyomni, hogy a többiek segíthessenek kihúzni. Kellett is a segítség” – teszi hozzá.

A Telex információi szerint a zavartan viselkedő nőt azóta már ki is engedték a kórházból.

Németh György utólag rakta össze magának, hogy egyedül ő segített a vízbe esett asszonyon.

„Itt voltunk négyen, de csak én tudtam úszni. A másik oldalon meg sokan voltak, de inkább elfordították a tekintetüket.”

A férfi jól ismeri a környéket, mivel húsz évig gyakorlatilag a szomszédban lakott egy önkormányzati bérlakásban, amit azóta lebontottak. Nagyjából másfél évtizede a város választás elé állította: egy másik lakásba költözik, vagy egy komfort nélküli épületbe a Szigeti tanya nevű városrészben. Utóbbit választotta a nyugalom reményében. Az elmúlt éveket viszont Ausztriában töltötte, ahol villanyszerelő végzettségét hasznosította: napelemeket szereltek, telepítettek.

Munka közben sérült meg néhány hónapja: egy erős széllökés a kezében lévő napelembe kapott, és magával rántotta a tetőről. A hétméteres zuhanást nem úszta meg, rengeteg csontja törött el. Ebből még mindig nem épült fel, a legkomolyabb sérüléseket a medencecsontján és a karjain szenvedte.

„Pokoli fájdalmaim voltak, de Ausztriában nem fogadták el az uniós tb-kártyámat, csak injekciókat kaptam. A vérhígító és a tetanusz 800 eurójába került a haveromnak, aki a munkát szerezte” – mesélte György.

Hazahozták, és ismerősöknek köszönhetően már Pécsen „rakták össze”. De az orvosok szerint a teljes felépülésben már nem bízhat: „Most is zörögnek a csavarok.”

Munka közben sérült meg Ausztriában, teljesen meggyógyulni már sosem fog – Fotó: Gűth Ervin / Telex
Munka közben sérült meg Ausztriában, teljesen meggyógyulni már sosem fog – Fotó: Gűth Ervin / Telex

Magyarországra visszatérve nem várt fejlemény fogadta, ugyanis a korábban kiutalt ingatlanba nem tudott bemenni. Úgy tűnik, hogy egykori párja nem fizette a díjakat, és el is tűnt, így minden le volt lakatolva. Azóta az utcán él, megtakarításai nincsenek. „Mindig szerettem elherdálni a pénzt, jól érezni magamat. Egyedül a szerencsejáték a határ, arra sose költenék” – mondja.

A baleset és a hazatérés után vált hajléktalanná, és azóta csak kisebb munkákból vannak bevételei. A ligetben rendezvényeknél szokott még segíteni, apróbb szereléseket is elvállal, de a megterhelő munkát nem bírja a sérülések miatt. A napjai nagy részét éppen ezért a tó környékén tölti, és a többiek már aggódnak, ha esetleg nincs a környéken.

A cikk szerzője a Mecseki Müzli hírlevél szerkesztője.

A Telex fontosnak tartja, hogy az egész ország területéről szállíthasson az olvasóinak sztorikat, ezért közlünk gyakran vidéki riportokat. Mivel minden térséget nem tudunk lefedni budapesti szerkesztőségünkkel, keressük az együttműködést vidéki újságírókkal, és fokozatosan országos tudósítói hálózatot szeretnénk kiépíteni. Ez a cikk is egy ilyen együttműködés keretein belül készült.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!