Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra

2023. július 17. – 19:32

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkezett a honvédség első két Airbus H225M típusú helikoptere Szolnokra. A 70-es és 71-es oldalszámú közepes, szállító konfigurációjú gépeket két vízsugárral köszöntötték az MH Kiss József 86. Helikopterdandár területén, írja az MTI.

Fotó: Mészáros János / MTI
Fotó: Mészáros János / MTI

A francia és magyar pilóták által vezetett gépeket Koller József dandártábornok, a légierő megbízott parancsnoka, Simon Zsolt ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár parancsnokhelyettese fogadta. A két helikoptert júliusában adtak át az Airbus Helicopters franciaországi, marignane-i gyártó központjában.

A honvédség a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként 16 H225M típusú, az Airbus franciaországi gyárában készülő, közepes méretű katonai szállítóhelikoptert rendelt. Ezek a nagyobb méretű forgószárnyasok 2026-tól a kifutó, még szovjet gyártású Mi–8-as és Mi–17-es szállítóhelikoptereket váltják fel.

A magyar állam 20 darabot vett korábban a Airbus H145-ös gépekből, ebből a típusból zuhant le egy júniusban szolgálatteljesítés közben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!