Vitézy: A magyar kormány elkaszálja a vasúti beruházásokat, míg az osztrákok pont hogy felpörgetik azokat

2023. július 16. – 21:48

Másolás

Vágólapra másolva

„Bulgáriától Portugáliáig felgyorsítják és nem leállítják a vasúti beruházásokat a klímaváltozás és az energiaválság fényében” – írta Facebook-bejegyzésében Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, amiben a Telex szombati cikkére reagált, miszerint Lázár János több vasúti projektet is jegelne.

Rámutatott, hogy az osztrák vasúti társaság, az ÖBB bejelentette, hogy egy új szakaszt építenek a bécsi Schwechat repülőtér és Bruck an der Leitha között. A Magyarország felől érkező vonatok így előbb a reptér alatti vasútállomáson állnak meg, és csak utána Bécsben.

Ennek az az egyik eredménye, hogy a Nyugat-Magyarországon élők közelebb kerülnek a bécsi reptérhez, mint a budapestihez, és Kelenföldről óránként indul majd vonat, amivel átszállás nélkül két óra alatt el lehet jutni a bécsi repülőtérre.

„Az osztrák beruházás messze túllát a lokális részérdekeken, a bécsi repülőtér európai versenyképességét és összeurópai logikán a légi és a vasúti hálózati összekapcsoltságát igyekszik javítani”

– írja Vitézy.

„Eközben szomorú látni, hogy a mai hírek Magyarországon ismét kiemelt fontosságú, évtizedek óta tervben lévő és az EU által már támogatott vasúti előkészítések leállításáról és a beruházások visszavonásáról szólnak, például a miskolci fővonal romokban lévő (aki nem hiszi, tegyen egy sétát Rákos állomáson) budapesti bevezető szakasza kapcsán. Ehhez még csak hasonló sem történik sehol másutt Európában.”

Az ÖBB új beruházásáról szóló, német nyelvű reklámot itt megtekintheti.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!